Kuća i vrt

Za koju biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću?

Za koju biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću?
Foto: Unsplash/Janine Meuche | Za koju biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću?

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar.

Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike.

Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam prostor otvoriti.

Originalno iz jugozapadne Kine, kineski dolar je poznat po još nekoliko naziva - palačinka, UFO, biljka misionarka i biljka prijateljstva. Zbog zanimljivih listića koji se listaju iz zemlje, ova biljka izgleda u istom trenutku poput držača za tanjire, palačinke ili nekog neidentifikovanog letećeg objekta.

Uzgoj

Pilea peperomioides se lako uzgaja, iako sadnice preuzete od prve biljke sporije rastu. Ali, kada narastu, dobićete čarobne listiće oko kojih nema puno posla.

Ova biljka nije pretjerano visoka, raste do 30 centimetara, zbog čega su idealne za sadnju u saksiji. Kako biljka raste i stari, listovi joj postaju teži i lakše se savijaju.

Upravo tu situaciju možete iskoristiti i manipulisati njenim rastom. Možete joj dopustiti da sama raste ili je podrezivati na jednu stranu i omogućiti joj da dobije slap sitnih listića.

Ako želite puniji izgled biljke, nemojte razdvajati listiće, nego veći broj sjemenki posadite u jednu teglicu i uživajte u pogledu na simpatičan grm.

Dva su načina uzgoja ove biljke: posadite uz postojeći mladice biljke ili od početka dodajte više zasada u jednu saksiju. Pilea jako brzo raste, što znači da ćete uz dovoljnu količinu svjetla dobiti duplo veću biljku kroz nekoliko mjeseci. Za dodatno ubrzan rast biljke možete je presaditi u drugu saksiju koja je 2,5 centimetara veća te je redovno zalijevati.

Biljka jasno daje do znanja kada joj nedostaje vode ili joj je zemlja previše suva, a to pokazuje smeđim i tankim vrhovima listića. Ali, smeđi listići mogu biti i znak prevelike izloženosti suncu.

Ako se listovi previše uvijaju, biljka je dehidrirana. Dajte joj dovoljno, ali ne previše tečnosti. Držite je na indirektnom svjetlu i zalijevajte lagano, ne dopustite biljci da bude natopljena vodom.

Što se tiče temperature u sobi, neka biljka bude na temperaturi između 10 i 30 stepeni, uz uslov da ne postoje prevelike oscilacije u temperaturi.

Uživajte u lijepoj i zahvalnoj biljci koja se s lakoćom razmnožava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije