Kuća i vrt

Zašto sirće i soda bikarbona nisu dobri za odčepljivanje odvoda

Zašto sirće i soda bikarbona nisu dobri za odčepljivanje odvoda
Foto: Pixabay | Zašto sirće i soda bikarbona nisu dobri za odčepljivanje odvoda

Profesionalni čistači upozoravaju da ne koristite sirće i sodu bikarbonu u slučaju da imate problem sa zapušenim odvodnim cijevima.

Iako je čišćenje sirćetom i sodom bikarbonom postalo veoma popularno posljednjih godina zahvaljujući tome što zajedno imaju moć snažnog odmašćivanja i što uklanja loše mirise, možda ćete da se iznenadite kad čujete da ova kombinacija, kada je u pitanju vaš odvod, može da nanese više štete nego koristi.

Bez obzira da li odčepljujete sudoperu, lavabo ili odvod od kade, iako je sirće uvijek odličan dezodorans za osvježavanje vodovoda (povremeno), njegova stalna upotreba može da oslabi integritet vaših cijevi.

1. Smjesa nije dovoljno jaka da probije

Sirće i soda bikarbona kada se pomiješaju, formiraju snažnu pjenušavu hemijsku reakciju. Međutim, ovaj efekat često nije dovoljno jak da zapravo razbije čvrsta začepljenja koja uzrokuju sporo odvodnjavanje sudopera i kada.

Iako je sirće samo po sebi dobro za svakodnevno čišćenje, definitivno nije dovoljno jako da se uhvati u koštac sa ozbiljnim česticama hrane i rastom mikroba u kuhinjskom odvodu. Mnogo je efikasnije koristiti neka hemijska sredstva za čišćenje odvoda ako imate taj problem.

2. Može da ošteti gumene zaptivke

Iako se sirće smatra blagim sredstvom za čišćenje, vrijedi zapamtiti da je to još uvek kiselina i da može vremenom da istroši gumene zaptivke na vašim cevima. Posebno kada se kombinuje i reaguje sa sodom bikarbonom.

Kao što nikada ne bi trebalo da sipate so u odvod, da biste izbegli štetu, izbegavanje kombinovanja sode bikarbone i sirćeta može da spreči curenje i druga oštećenja koja se dešavaju u kuhinju tokom vremena.

3. Dovodi do oštećenja cjevovoda

Nisu samo gumeni zaptivci ti o kojima morate da razmišljate kada deblokirate odvode. Sirće i soda bikarbona takođe mogu da oštetite cjevovode, posebno stare cijevi koje nisu zamijenjene nekoliko godina. Neke, posebno starije kuće, još imaju metalne cijevi, a upotreba kiselih rastvora, poput sirćeta, može da ubrza njihovu koroziju.

To dovodi do oslabljenog integriteta cijevi i potencijalnih lomova ili curenja. Istu reakciju izaziva i so, koja doprinosi korozije čime skraćujete vijek vaše vodovodne infrastrukture.

Koja je alternativa?

Ako stavite previše sode bikarbone u začepljen odvod, ona može da se smjesti na začepljenju i da postane čvrsta masa što će pogoršati blokadu cijevi i još više otežati otčepljenje. Umjesto toga, razmislite o korišćenju komercijalnog sredstva za čišćenje odvoda, koji su dizajnirani da pomogne u razbijanju masnoća i dlaka.

Razmislite i o korišćenju klipa ili sajle za fizičko uklanjanje začepljenja. Sredstva za čišćenje na bazi enzima su takođe nježna prema cijevima i efikasna u razbijanju organske materije.

Ali iznad svega, najefikasnije je da spriječite začepljenja na prvom mjestu. Zato razmislite o tome da koristite rešetke koje će da uhvate dlake i ostale nečistoće prije nego što uđu u cijevi i redovno ispirajte odvode toplom vodom, jer to pomaže u sprečavanju nagomilavanja ostataka i, najvažnije, izbjegavajte izlivanje bilo kakvih masnoća u vaš odvod, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije