Ljepota

Baloner, jesenji modni klasik

Baloner, jesenji modni klasik
Foto: N.N. | Baloner, jesenji modni klasik
N.N.

Pred nama je jesen, a to u modnom svijetu znači povratak šarmantnih balonera u raznim izdanjima.

Nema kaputa, jakne ili sakoa koji u periodu između dva godišnja doba, trenutno ljeta i jeseni, kada je vrijeme promjenjivo, može zamijeniti klasični baloner, elegantan i praktičan komad garderobe koji decenijama ne silazi s liste modno najpoželjnijih odjevnih predmeta.

Naime, baloner je odavno jedan od omiljenih jesenjih odjevnih predmeta pa tako izuzetak neće biti ni nadolazeća sezona. S obzirom na to da su omiljeni brendovi već predstavili jesenje modne priče, divnih balonera ne nedostaje.

Odjevni je ovo komad kojeg možete kombinovati na brojne načine, a pripadnice nježnijeg pola najviše ga nose u dnevnim varijantama i to u kombinaciji s farmerkama i jednostavnom košuljom. Isto tako, nisu isključene ni kombinacije koje uključuju modele suknji ili haljina.

Što se tiče boja, baloneri najčešće dolaze u prepoznatljivom neutralnom koloritu, ali to ne mora biti pravilo. Naime, balonere sada možete pronaći i u nešto vibrantnijim tonovima pa volite li se poigravati modom, s takvim odabirom sigurno nećete pogriješiti.

Istorijat

Baloner kao odjevni komad nije se prvenstveno pojavio u modnom svijetu - potreba za praktičnim kaputom bila je uslovljena surovim vremenskim prilikama. Kako bi se britanski vojnici utoplili u rovovima u vrijeme Prvog svjetskog rata, dizajnirana je posebna vrsta odjevnog predmeta - baloner.

Izvorno je bio namijenjen samo za pješadiju, ali uskoro su ga počeli nositi i avijatičari. Nakon rata, baloner je prvo postao popularan među radnicima - dozvoljavao je ugledniji i dostojanstveniji izgled. Zatim je neprimjetno pokorio i žensku garderobu.

A baloneri i moda su postali nerazdvojni početkom 20. vijeka. Zahvaljujući mašti najvećih dizajnerskih imena, postajali su maksimalno dugački i ultrakratki, bili dizajnirani s mnogo detalja i kreirani u svim bojama, od različitih materijala.

Još jedna sfera bila je u neraskidivoj vezi s balonerima - filmska. Počevši od crno-bijelih filmova tridesetih godina prošlog vijeka, a završavajući savremenim blokbasterima, glavni junaci su oduvijek nosili elegantne balonere - Odri Hepbern i Džordž Pepard u ostvarenju "Doručak kod Tifanija", Hemfri Bogart u "Kazablanki", Meril Strip u "Kramer protiv Kramera" ili Sofija Loren u "Ključu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije