Ljepota

Beauty rutina sa kojom sunce nije u ljubavi

Beauty rutina sa kojom sunce nije u ljubavi
Foto: summerstock/Pixabay | Beauty rutina sa kojom sunce nije u ljubavi

​Ljeti, osim što se mijenja garderoba, trebalo bi promijeniti i beauty rutinu.

Baš kao što postoje ključni kozmetički proizvodi koje treba koristiti ljeti, kao što je krema sa SPF-om, postoje i proizvodi koje treba izbjegavati.

To posebno važi ako planirate da se sunčate. 

Međutim, bez obzira na to da li boravite u gradu ili odlazite na more, bitno je prilagoditi svoju rutinu zahtjevima godišnjeg doba kako bi vaša koža bila zdrava, sjajna i zaštićena.

Ovo su kozmetički proizvodi koje ne bi trebalo koristiti dok se izlažete suncu.

Retinol

Proizvodi za njegu kože koji sadrže retinoide moćni su proizvodi koji pružaju mnoge prednosti poput posvjetljivanja kože ili smanjenja hiperpigmentacije, bora i ožiljaka od akni. Ipak, ne bi trebalo da ih koristite kada planirate da budete duže na suncu. 

Retinoidi mogu povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. 

Za toplije mjesece bolje je izabrati nježnije proizvode poput hijaluronske kiseline ili ceramida kako biste osigurali zaštitu svoje kože.

Teški puderi i korektori

Ovo je možda teško, ali treba izbjegavati full-coverage pudere i korektore tokom ljeta. Možda se čine kao idealno rješenje za postizanje besprekorne kože, ali mogu biti problematični kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. 

Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu zapušiti pore i zadržati znoj, što dovodi do izbijanja akni, iritacije i zagušenja kože od toplote. 

Osim toga, budući da jako pokrivaju, mogu stvoriti barijeru na površini kože koja joj onemogućava disanje i efikasno regulisanje temperature. Preporučujemo da se odlučite za lakše alternative, poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. A ako možete pronaći one koje sadrže SPF, još bolje.

Kiseline za eksfolijaciju

Kiseline su snažni sastojci omiljeni zbog svoje sposobnosti obnavljanja, dubinskog čišćenja i posvjetljivanja kože. Međutim, korišćenje ovih kiselina na direktnoj sunčevoj svjetlosti može znatno povećati osjetljivost kože na UV zrake, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Budući da te kiseline djeluju tako da uklanjaju spoljni sloj mrtvih ćelija, čine kožu osjetljivijom na UV zračenje.

To nije problem tokom zime, ali kada su izloženi sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće zaštite, ovi sastojci mogu učiniti kožu sklonom iritacijama, upalama pa čak i hiperpigmentaciji. To znači da treba ograničiti njihovu upotrebu na dva ili tri puta nedjeljno i uključite ih samo u svoju noćnu rutinu njege kože.

Maskara koja nije vodootporna

Tehnički, ova maskara neće oštetiti vaše trepavice niti kožu. Međutim, ako još niste naučili iz iskustva, korišćenje nevodootporne maskare ljeti može brzo postati loša ideja. Kada temperature skoče i nivo vlažnosti naglo poraste, znoj i vlaga mogu lako uzrokovati da se uobičajene formule maskare razmažu, a rezultat su "panda" oči i opšti neuredan izgled. 

Vodootporna maskara, s druge strane, stvara zaštitnu barijeru oko trepavica koja je otporna na vlagu, osiguravajući da šminka na očima ostane netaknuta cijeli dan.

Eterična ulja citrusa

Dok ulja citrusa mogu posvjetljivati i hladiti, ona takođe povećavaju osjetljivost kože na sunce. 

Ova ulja sadrže spojeve koji kožu čine osjetljivijom na fototoksične reakcije kada je izložena UV zracima što može dovesti do opekotina od sunca i hiperpigmentacije. 

Tokom ljeta, najbolje je izbjegavati proizvode za njegu kože koji sadrže citrusna ulja.

PHA, BHA i AHA

Baš kao i eterična ulja citrusa, PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i AHA (alfa-hidroksi kiseline) imaju svojstva čija je upotreba štetna pri izlaganju suncu, piše storybook.hr

Budući da podstiču brzu izmjenu ćelija, čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, pa je najbolje izbjegavati proizvode koji sadrže ove kiseline tokom ljeta ili ih koristiti štedljivo i pratiti ih dovoljnom zaštitom od sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije