Ljepota

H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi

H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi
Foto: H&M | H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi

Švedski proizvodni i prodajni lanac odeće H&M u sklopu svog asortimana ponudio je liniju "Conscious" sa artiklima koji su napravljeni od recikliranih sirovina i održivih materijala.

Ta modna kuća će svojim kupcima prvi put pružiti priliku da nose voće i alge, ali ne kao štampu na odjevnim predmetima, već kao gradivne elemente komada, prenosi Energetski portal.

Prateći korake održive mode i nove tehnologije H&M se tako ove godine udružio sa kompanijama za proizvodnju eko-tekstila.

Na policama i rafovima u prodavnicama Šveđana uskoro će moći da se pronađe veganska koža od listova ananasa, kao alternativa svili od kore narandže i đonove cipela izrađene od algi.

Građa za sve ove organske tkanine je uveliko dostupna i predstavlja ostatke berbe ananasa i ceđenja narandži ili se njenim korišćenjem smanjuje "prenaseljenost" mora algama koja se negativno odražava na ostali morski svijet, prije svega koralne grebene.

Ipak, pojedinci upozoravaju da se čak i tekstil sa prefiksom "eko" premazuje hemikalijama kako bi se osiguralo da se garderoba ne razgradi biološkim putem, što takođe znači da ne može da se reciklira i raspadne na deponiji, kao i da štetni premazi zagađuju vodene tokove.

Smatraju da je ekološki otisak i "eko" i konvencionalnih materijala približno jednak, a kao pozitivni aspekt vide to što se veći dio ovih drugih doprema iz ugroženih tropskih šuma, navodi Energetski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije