Ljepota

H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi

H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi
Foto: H&M | H&M "izbacuje" liniju odjeće od voća i algi
Tanjug

Švedski proizvodni i prodajni lanac odeće H&M u sklopu svog asortimana ponudio je liniju "Conscious" sa artiklima koji su napravljeni od recikliranih sirovina i održivih materijala.

Ta modna kuća će svojim kupcima prvi put pružiti priliku da nose voće i alge, ali ne kao štampu na odjevnim predmetima, već kao gradivne elemente komada, prenosi Energetski portal.

Prateći korake održive mode i nove tehnologije H&M se tako ove godine udružio sa kompanijama za proizvodnju eko-tekstila.

Na policama i rafovima u prodavnicama Šveđana uskoro će moći da se pronađe veganska koža od listova ananasa, kao alternativa svili od kore narandže i đonove cipela izrađene od algi.

Građa za sve ove organske tkanine je uveliko dostupna i predstavlja ostatke berbe ananasa i ceđenja narandži ili se njenim korišćenjem smanjuje "prenaseljenost" mora algama koja se negativno odražava na ostali morski svijet, prije svega koralne grebene.

Ipak, pojedinci upozoravaju da se čak i tekstil sa prefiksom "eko" premazuje hemikalijama kako bi se osiguralo da se garderoba ne razgradi biološkim putem, što takođe znači da ne može da se reciklira i raspadne na deponiji, kao i da štetni premazi zagađuju vodene tokove.

Smatraju da je ekološki otisak i "eko" i konvencionalnih materijala približno jednak, a kao pozitivni aspekt vide to što se veći dio ovih drugih doprema iz ugroženih tropskih šuma, navodi Energetski portal.

HM
Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije