Ljepota

Kako da pravilno perete džempere?

Kako da pravilno perete džempere?
Foto: unsplash | Kako da pravilno perete džempere?

Da bi vaši džemperi ostali tako mekani i da bi vam dugo trajali, potrebno je da ih perete na pravilan način.

Kod kuće možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odjeću na kojoj piše „dry clean“ trebalo bi da nosite na suvo hemijsko čišćenje.

Kada je riječ o materijalima, džempere od pamuka bi trebalo da perete poslije najviše dva do-tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali, poput vune ili otpornih sintetičkih mješavina, mogu nositi i do pet puta. Ne morate da perete džempere svaki put kad ih nosite, a ako želite da produžite vrijeme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Bez obzira na način pranja džempera, obavezno je da prije pranja odstranite fleke ukoliko ih ima na njemu. Uvijek je poželjno poštovati uputstva sa etikete za pranje, premda je najbolja opcija da ih operete ručno.

U tom slučaju koristite blag prašak i hladnu vodu, jer se vuna skuplja na visokim temperaturima. Nikada nemojte cijediti džempere poslije pranja, već ih položite na peškir kako bi upio višak vode.

Džempere ne bi trebalo prati u mašini, ali ako već morate, obratite pažnju na ove stvari. Naime, preporučuje se da se koriste mrežice ili vreće za pranje osjetljivog veša. Poželjno je da koristite deterdžent za džempere i podesite pranje na najnižu temperaturu, prenosi Krstarica.

Podesite mašinu na manji broj obrtaja i obavezno isključite centrifugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije