Ljepota

Kupka briše tragove teškog dana

Kupka briše tragove teškog dana
Foto: N.N. | Kupka briše tragove teškog dana

Malo koji recept za opuštanje je bolji od vruće kupke i čaše vina nakon dugog dana.

Kupke imaju terapeutski učinak na mnoge načine, od već pomenutog opuštajućeg efekta uz koji odmaramo um, pa sve do liječenja boli u mišićima.

Iako iznenađujuće, najjeftinije i najjednostavnije rješenje je najčešće najbolje. Donosimo vam nekoliko recepata za kupke.

Kupka od limuna

Iscijedite nekoliko limuna u vruću vodu za osvježavanje i oživljavanje umorne kože, a kupka će biti odlična ako u nju dodate i naribanu koricu neprskanog limuna.

Kupka od meda

Ulijte šoljicu meda u kupku dok je punite vodom. Po želji ga možete razmutiti u mlijeku za dodatna blagotvorna svojstva. Med će nahraniti, omekšati i hidratizirati suvu kožu. Prirodna antioksidativna svojstva pomoći će u detoksikaciji kao i zeleni čaj.

Kupka od mlijeka

Najbolje kupke biće one od mlijeka u prahu u slučaju da nemate prirodno kravlje mlijeko. Dvije šoljice mlijeka u prahu ili pola litra svježeg mlijeka mogu se kombinovati i s medom, lavandom i solima za dodatna opuštajuća svojstva. Mliječne kupke poznate su još iz doba Kleopatre, a ono što je i ona znala je da od mlijeka koža postaje mekša i otpornija te da mliječna kiselina može pomoći čak i u liječenju opekotina od sunca.

Kupka od zelenog čaja

Ubacite nekoliko vrećica ili, još bolje, par kašika prirodnih listića zelenog čaja u kupku dok kadu punite vodom. Minerali iz zelenog čaja poznati su po snažnim antiage svojstvima koji će osvježiti kožu i vratiti joj ravnotežu. Zeleni čaj takođe ima prirodne antioksidanse koji pomažu u detoksikaciji tijela od spoljašnjih nečistoća.

Kupka s maslinovim uljem

Tri kašike maslinovog ulja biće dovoljne za zdravu kupku. Kad se ulje pomiješa s vodom ono dubinski prodire u kožu i obnavlja ćelije što dodatno gradi imunitet i štiti od virusnih/bakterijskih infekcija.

Kupka s morskom solju

Već 300 grama soli na kadu punu vode pomoći će u opuštanju napetih mišića, a pomoći će i svima koji imaju probleme s kožom. Ona će postati sjajnija i baršunasta nakon kupanja. Za pojačavanje efekta možete dodati razna eterična ulja.

Kupka od lavande

Filter za čaj napunite sušenom lavandom ili u kupku kapnite nekoliko kapljica esencijalnog ulja od lavande za savršeno otpuštanje stresa i napetosti. Kupka s lavandom opustiće i ukočene mišiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije