Ljepota

Šljokice neizostavan dodatak i ovog ljeta

Šljokice neizostavan dodatak i ovog ljeta
Foto: N.N. | Šljokice neizostavan dodatak i ovog ljeta

Šljokice su nekad bile rezervisane samo za posebne prilike, svečane večere i plesove, ali moda danas nema pravila.

Možete ih nositi kad god, gdje god i izgledaće odlično. U izlozima trgovina sveprisutne su posebno u decembru, na odjeći su, na obući, ali sve više se koriste i tokom ljetnih mjeseci i predivno izgledaju u kosi i po tijelu.

Nema ništa bolje od zdravog sjaja kože koji malo satenastog, fino mljevenog glittera može napraviti. U zadnjih nekoliko godina vidjeli smo da su šljokice uključene u većinu make-up lookova, većinom na kapcima kao sjenilo i usnama koje ne mogu proći nezapaženo, ali zašto ne bi otišli korak dalje? Ako ste tip od šljokica, u nastavku pročitajte na koje sve načine ih možete koristiti.

Pretvorite svoj fiksator u šljokičasti sprej

Stavite određenu količinu (sve zavisi od toga koliko sjaja želite) highlitera ili shimmera u vaš fiksator, dobro ga protresite i upotrijebite ga kao što i inače radite. Odmaknite od lica i fiksirajte šminku. Dobićete zdravi sjaj na licu, a šminka će stajati na svom mjestu.

Vazelin kao osnova za svjetlucavu kožu

Vazelin je jedan od najboljih proizvoda kojim ćete zalijepiti šljokice za svoje tijelo. Ravnomjerno i u tankom sloju ga rasporedite po dijelovima tijela (npr. dekolte) po kojima ga želite, i velikim laganim kistom raspršite šljokice.

Ne samo da ćete se sjajiti i na fotografijama izgledati odlično, već će vam i koža biti mekana i hidratizirana.

Izradite svoj šljokičasti gel za obrve

Kao što smo već napomenuli, nema toga što je danas zabranjeno u modnom ili beauty svijetu. Ako želite nešto drugačiji izgled, sve što treba da napravite je raspršiti malo laka za kosu na čistu četkicu za obrve, posipati decentne (ili manje decentne) šljokice i raščešljati obrve. Budite sigurni da ćete se istaknuti.

Koristite gel za kosu kako biste što bolje zalijepili šljokice

Da koristite lak za kosu na svom tijelu kako biste pričvrstili šljokice, vjerovatno bi kroz neko vrijeme otpale jer bi se toliko osušile da ih ne bi imalo što držati prilijepljenima, ali gel za kosu držaće ih fiksirane. Uzmite veliki kist, gel za kosu razmažite po tom dijelu tijela i lagano utapkavajte šljokice. Kad se potpuno posuši, spremni ste za disko groznicu.

Pomiješajte ulje za tijelo sa šimerom

Napravite personalizovano ulje za tijelo s laganim šimerom, tako da ga dodate koliko želite, protresite proizvod i nanesite ga po cijelom tijelu. Djelovaćete kao da ste upravo izašli iz superslatke šljokičaste kupke.

WOW efekat

Ako želite napraviti sami svoj glitter tuš za oči ili kremastu sjenu gdje će vam oči dolaziti do izražaja, pomiješajte na gušću smjesu prajmer i kozmetičke šljokice koje ste kupili i nanesite tuš kako biste ga i inače nanijeli.

Isto vrijedi i za kremastu, tečnu sjenu na koju možete dodatno pojačavati intenzitet šljokica jednostavnim dodavanjem čistih šljokica na tu podlogu prajmera.

Pokrijte izrast na kosi

Iako će iduće sezone malo izrasta na vašem tjemenu biti hit, otiđite korak dalje i pospite ga šljokicama. Nanesite gel za kosu na vaš izrast i kistom za sjenu utapkajte šljokice u tjeme. Izrast će vam poprimiti novu dimenziju, a vi ćete profurati totalno drugačiji look.

Kako ukloniti šljokice s tijela i odjeće?

Ako ste ljubitelj šljokica, bilo na koži ili u kosi, i ako ih često upotrebljavate, sigurno znate koliko ih je ponekad teško očistiti s odjeće, kose i kože.

Šljokice s kože i kose mogu se lako prenijeti na odjeću, a ponekad ih je zbog njihovih svojstva i materijala odjeće teško ukloniti. U teoriji, njih bi trebalo moći ukloniti ljepljivom rolom ili širokim selotejpom za uklanjanje dlaka i prašine s odjeće ili pranjem. No, to ponekad ne daje željeni učinak.

No, pokušajte komad odjeće na kojem se nalaze šljokice poprskati lakom za kosu, ostavite da se osuši i operite taj odjevni predmet, no odvojeno od ostalog veša na koji mogu preći šljokice. Šljokice će se pranjem odvojiti od odjeće.

Kada je riječ o šljokicama na koži, nema veze je li riječ o onim iz dekorativne kozmetike, spreja, kreme ili bilo čega drugog, sve što treba jeste kokosovim uljem da premažete mjesta na kojima se nalaze šljokice. Učinite to laganim kružnim pokretima i obrišite papirnim ručnikom ili pamučnim blazinicama. Nakon toga se normalno istuširajte.

Uklanjanje šljokica iz kose može biti jedan od najvećih izazova. Ono što treba da učinite jeste maslinovo ulje dobro umasirati u kosu i vlasište te ostaviti desetak minuta na kosi. Nakon toga biće potrebno nekoliko šamponiranja kose kako bi se ispralo ulje, ali s njim i šljokice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije