SP Qatar 2022.

Ljepota

Šta se dešava s kožom ako pravilno ne skinete šminku

Šta se dešava s kožom ako pravilno ne skinete šminku
Foto: Pixabay | Šta se dešava s kožom ako pravilno ne skinete šminku
N.N.

Svakoj ženi se makar jednom dogodilo da kući dođe toliko umorna da odustane od skidanja šminke i taj posao odloži za sutra ujutru. To je, naravno, velika greška, jer na taj način oštećujemo kožu.

"Što duže i češće spavate našminkani, to više štetite svojoj koži. Naša koža, kao i ostatak tijela, ima određeni cirkadijalni ritam. Noć je za kožu najvažnija, jer je to vrijeme kada se ona obnavlja, dok šminka na koži tokom noći onemogućava taj proces i oštećuje kožu", kaže profesorka dermatologije sa klinike "Maunt Sinaj" u Njujorku, Dženet Graf.

Što češće pravimo grešku "lijenih djevojaka", kako je doktorka Graf naziva, to više štetimo svojoj koži, naglašava. Međutim, negativne efekte ostavlja i to što ponekad prespavamo našminkani.

Puder

U zavisnosti od načina na koji ga nanosite, puder potencijalno može da ošteti vašu kožu. Ukoliko ga stavite ujutru, nosite tokom cijelog dana, a uveče ga ne skinete, to je veoma opasno. Na taj način se sva prljavština i zagađivači, koji su se tu nakupili tokom dana, zadržavaju na vašoj koži.

Maskara

Neke djevojke jednostavno mrzi da uveče skinu maskaru, dok druge tvrde da to ne rade jer im trepavice ujutru ljepše izgledaju.

"Čestice maskare iritiraju oči tokom noći, pa lako može da dođe do infekcije i eventualnog razvoja konjuktivitisa", naglašava dr Graf. Takođe, ako ne skidate maskaru prije spavanja, trepavice će vam postati krte i lako će se lomiti, opadati i prorijediće se.

Međutim, bez obzira na to što znate da sa šminkom na licu nije dobro spavati, ne znači i da to nikada nećete uraditi. Kako bi vam bili pri ruci, proizvode za skidanje šminke je najbolje da držite negdje pored kreveta.

(24sedam)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije