Ljepota

Tuzlanka izrađuje personalizovane torbe: Svaka žena je posebna, budite svoje "šefice"

Tuzlanka izrađuje personalizovane torbe: Svaka žena je posebna, budite svoje "šefice"
Foto: N.N. | Tuzlanka izrađuje personalizovane torbe: Svaka žena je posebna, budite svoje "šefice"

Asocijacije na riječ "šefica" svakako su još jedan radni dan, poslovni sastanci i obaveze, svakodnevna trka za rokovima… Ali, Tuzlanka Ajla Huremović je ovoj riječi dala sasvim novo značenje - naime, ova po vokaciji profesorica bosanskog jezika i književnosti, koja je studije završila na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ipak je svoje mjesto pronašla u čarobnom svijetu kreativnosti i umjetnosti. A u tom svijetu nastale su personalizovane torbe za dame pod zajedničkim nazivom "šefice".

"Šefice" svakodnevno uveseljavaju ženski dio populacije u Bosni i Hercegovini, ali ovaj brend svojom unikatnošću plijeni pažnju mnogih, te su torbe put pronašle i do Francuske, Italije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Kine, na šta je Ajla posebno ponosna.

"Iako je moje formalno obrazovanje slutilo na drugačiji put, odlučila sam se za poduzetništvo jer mi je to dalo mogućnost da zauvijek radim ono što volim i ostanem u čarobnom svijetu umjetnosti. Prvu 'šeficu' sam napravila sebi, narednih nekoliko za prijateljice i priča se vrtoglavo proširila. Sada ove torbe žele svi", pojašnjava ova mlada žena koja zrači nekom posebnom pozitivnom energijom.

Kada pogledate personalizovane torbe, koje Ajla s puno ljubavi izrađuje, shvatićete da je koncept "šefica" unikatan, drugačiji, prepoznatljiv.

"Riječ 'šefica' na našem govornom području žargonski ima smisao pohvale više nego same titule koju označava. Htjela sam da svaka žena tu pohvalu kao potvrdu svog značaja nosi sa sobom. Žene vole i uvijek nose torbe, odatle ideja da prvi proizvod pod brendom 'šefice' bude baš torba", kazuje Ajla i dodaje da "šefice" nose posebnu poruku - da je svaka žena posebna. Slogan kojim se Ajla pri izradi torbi vodi je: "Budite svoje 'šefice'", te se već iz ove konstrukcije da zaključiti da su "šefice" personalizovane, odnosno da se prave na osnovu izgleda njihovih budućih vlasnica.

"Lik 'šefice' izrađujem po uzoru na fotografije koje buduće vlasnice pošalju. U oblačić pored lika 'šefice' može biti ispisan kratki tekst koji klijentica navede. U ponudi su tri boje torbi - bež, siva ili crna. Visina standardnog modela torbe je 50, a širina 40 centimetara (bez ručki). Mini-model je popularan kod djevojčica, a njegove dimenzije su 35×28 centimetara. 'Šefice'  su svojevrsni portreti koji oslikavaju ženine najljepše osobine. Najveća posebnost ovih torbi je što one nisu samo torbe, one su emocije", priča kroz smijeh Ajla, kojoj je najveća nagrada kada uveseljava klijentice, koje naziva šeficama.

Torbe Ajla izrađuje od najkvalitetnijih prirodnih materijala, čvrstog 100 odsto pamučnog materijala s poliesterskom postavom, dok sam proces dizajna i proizvodnje traje nekoliko dana, jer, kako ova kreativka kazuje: "Želimo da buduće vlasnice što prije dobiju svoju 'šeficu'".

Na internet stranici "Šefica" dostupne su informacije o cijeni i kvalitetu ponuđenih proizvoda, a za jednu unikatnu personalizovanu potrebno je izdvojiti 85 KM, odnosno 68 KM po trenutnoj promotivnoj cijeni.

Torbe su ženama glavni modni dodatak, a "šefice" su torbe koje se jednostavno kombinuju uz sve modne odabire i stilove vlasnica, a naručuju ih sve žene, bez obzira na godine i zanimanje. 

Kako Ajla navodi, torbe nisu namijenjene određenoj grupi žena. "Nema okvira. 'Šefice' su namijenjene svim ženama, djevojkama i djevojčicama", ponosna je ova umjetnica, koja je u moru istih fabrikovanih stvari željela napraviti nešto drugačije, ali u isto vrijeme i praktično i korisno.

Za kraj razgovora, a na naše pitanje ima li neki moto koji je vodi kroz život, rečenicu koja je najbolje opisuje, Ajla kazuje da je: "Budi svoja" njen moto, a riječ koja je najbolje opisuje je upravo "svoja".

"Željela sam studirati slikarstvo, ali roditelji i poznanici su mi govorili da to nije baš pametno, jer je period nakon rata u BiH bio vrlo težak za slikare. Odlučila sam upisati engleski jezik i književnost, međutim u određenom periodu sam se ipak odlučila za bosanski jezik i književnost. Danas sam profesorica čije su 'šefice' primarno zanimanje. Vjerujem da se isplati svaki rad u koji su uloženi talenat, ljubav i trud", zaključuje Tuzlanka koja je svoje ideje i želje pretvorila u stvarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije