Kuća i vrt

5 stvari u domaćinstvu koje nikada ne smijete da čistite sirćetom

5 stvari u domaćinstvu koje nikada ne smijete da čistite sirćetom
Foto: Pexels | 5 stvari u domaćinstvu koje nikada ne smijete da čistite sirćetom

Efikasno dejstvo sirćeta odavno poznato i nema domaćice koja nije bila oduševljena efektima čišćenja sirćetom kada ga je prvi put primijenila u higijeni određenih dijelova kuće, posebno u kuhinji.

Ipak, kako upozoravaju na portalu RealSimple, iako je čišćenje sirćetom pristupačno, ekološki prihvatljivo i relativno bezbjedno, sirće nije čudesni rastvarač koji djeluje na svaku vrstu fleka.

Postoje neke površine i materijali koje njime možete oštetiti.

1. Granitne i mermerne površine

Vremenom, kiselina u sirćetu može da istroši i izblijedi površine na granitnoj ili mermernoj radnoj površini. Iako su ove površine poznate po svojoj izdržljivosti, one su takođe i veoma skupe, pa svaka domaćica želi da što duže izgledaju kao nove.

Višenamjensko sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta može polako da izblijedi taj glatki sjaj. Najlakši način da održite kamen čistim jeste da ga obrišete toplom vodom s nekoliko kapi deterdženta za sudove.

2. Tehnički uređaji

Jeste brzo i praktično kada uzmete magičnu krpu i malo sirćeta da biste uklonili fleke na uređajima sa ekranom osjetljivim na dodir. Ali, to može uništiti premaz na ekranu.

Eksperti za čišćenje preporučuju korišćenje formule za čišćenje posebno namijenjene za brisanje ekrana na laptopu, telefonu ili tabletu. Brisanje ovih uređaja suvom krpom od mikrovlakana može da bude prilično delotvorno.

3. Voskiran namještaj i podovi

Kao i kod mermernih ploča, višekratna upotreba sirćeta na voštanim drvenim površinama tokom vremena može dovesti do habanja završne obrade.

Iako neki profesionalci preporučuju korišćenje sirćeta za čišćenje podova i uklanjanje prljavštine sa namještaja, budite oprezni. Uzmite u obzir svoje specifične predmete i izbjegavajte ostavljanje vode ili vlage na drvenim površinama. Budite pažljivi kada čistite bilo koju gotovu drvenu površinu i prvo počnite sa najmanje štetnom metodom.

4. Određeni dijelovi mašine za pranje sudova

Sirće je poznato kao odlično sredstvo za dezinfekciju mašine za pranje sudova. Dodavanje šolje bijelog sirćeta na gornju policu mašine je popularan savjet za čišćenje ovog uređaja. Ali, to ne bi trebalo da radite često.

Naime, kiselina u sirćetu može vremenom da razbije gumenu zaptivku mašine za pranje sudova. Provjerite u uputstvu za mašinu da li je ova zaptivka napravljena od gume koja može da podnese sirće. Ako ne, pokušajte sa razblaženijim rastvorom sirćeta i vodite računa da sirće nikada ne ostaje na gumenim dijelovima mašine.

5. Nered kućnih ljubimaca

Sirće je odličan dezodorans, ali ga ipak ne treba koristiti za čišćenje nereda koji naprave kućni ljubimci. Iako može da ukloni mirise, kućni ljubimci će i dalje moći da nanjuše nerede "iz prošlosti" i nastave da obilježavaju ova mjesta iznova i iznova.

Umjesto sirćeta, koristite enzimsko sredstvo za čišćenje. Ubiće mirise koje osjećate i one koje može da otkrije samo vaš ljubimac.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije