Kuća i vrt

Biljke koje čiste vazduh, preporučuje ih i NASA

Biljke koje čiste vazduh, preporučuje ih i NASA
Foto: Unsplash/Alexandra Gorn | Biljke koje čiste vazduh, preporučuje ih i NASA

Kućne biljke neizostavan su do funkcionalnog dekora doma. Malo dobro raspoređenog zelenila, ne samo što će oživjeti prostor već i pročistiti vazduh, a pomažu i u stvaranju opuštenijeg i prijatnijeg ambijenta u bilo kojoj prostoriji doma.

Donosimo vam spisak kućnih biljaka koje nisu teške za održavanje, a one ujedno povećavaju nivo kiseonika i čiste toksine iz vazduha u domu. Zagađivači koji se mogu naći u zatvorenim prostorima i uticati na zdravlje su formaldehid, benzen i trikloretilen, ugljen-monoksid i nitrogen oksidi, pesticidi i sredstva za dezinfekciju.

Donosimo vam tri biljke koje naučnici NASA preporučuju.

Aloja/Aloe vera

Gel aloje ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opečene kože, preko zacjeljivanja rana do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, a ona pomaže i u poboljšanju kvaliteta vazduha u vašem domu. Ova biljka može pomoći očistiti vazduh od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u vazduhu postane pretjerana lišće bilja osuće se sa smeđim tačkicama. Inače, aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Engleski bršljan

Naučnici NASA navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Fikus

Sve vrste fikusa dobre su za pročišćavanje vazduha u domu, i to su jedne od biljaka koje je najlakše uzdržavati i uzgojiti, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači vazduha.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije