Kuće i vrt

Biljke u domu podižu kiseonik, a smanjuju količinu prašine

Biljke u domu podižu kiseonik, a smanjuju količinu prašine
Foto: Ustupljena fotografija | Biljke u domu podižu kiseonik, a smanjuju količinu prašine
Anja Stambolić

Zbog današnjeg modernog načina života mnogi su primorani veći dio dana boraviti u zatvorenom prostoru kako zbog posla, tako i zbog manjka vremena za boravak na otvorenom.

Nekvalitetan vazduh u prostoru u kome se puno vremena provodi može izazvati respiratorna oboljenja, glavobolje i alergije.

Svima je uvijek prijatnije kada je vazduh svjež i čist, samim tim i zdraviji. Okruženje bez dovoljno kiseonika zagušuje organizam, čini nas umornima i bezvoljnima i loše djeluje na imunitet.

U današnje vrijeme okruženi smo brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine i negativno utiču na kvalitet vazduha prostorija u kojima boravimo. Neke od zagađivača ne možemo ukloniti, ali postoje načini da poboljšamo kvalitet vazduha. Sobne biljke su jedan od najljepših, ali svakako i najekonomičniji prirodnih načina kako da osvježite vaš prostor.

Na temelju sprovedenih istraživanja, preporučuje se da na svakih devet kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku srednje veličine.

Dok ljudi udišu kiseonik i izdišu ugljen-dioksid, biljke rade suprotno - apsorbuju ugljen-dioksid i pretvaraju ga u svježi kiseonik. Osim tog biljke poboljšavaju kvalitet vazduha u prostoru vlažeći ga. Čine to oslobađajući vodenu paru kao dio fotosinteze i disanja. Još jedna od prednosti biljaka, kada je u pitanju uticaj na vazduh, je ta da umanjuje alergije. Utvrđeno je da u prostorijama u kojima se sobne biljke uzgajaju ima manje alergena, a zapaženo je manje prašine i buđi. Ukoliko tražite vrste kojima će to biti primarna funkcija, a ujedno neće oskudijevati u ljepoti mi preporučujemo sljedeće vrste.

 

Spatifilum ili ženska sreća, kako tu biljku drugačije zovu, je vrsta vrlo skromnih zahtjeva. Ne traži mnogo svjetlosti, a zalijeva se jednom sedmično. Osim što pročišćava vazduh, smatra se da upija zračenja te se često pozicionira pored televizora i računara. Ova biljka će vas obradovati divnim bijelim cvjetovima ako joj posvetite malo svoje pažnje.

Kućna paprat je biljka razigranog izgleda koja voli malo češće zalijevanje. Doprinijeće vlažnosti vazduha prostorije u kojoj se nalazi.

Sansevieria ili svekrvin jezik noću proizvodi kiseonik, zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Spada u najmanje zahtjevne biljke zbog toga što odlično podnosi tamnije prostore i nedostatak vode.

 

Pored ovih vrsta vazduh vašeg doma će poboljšati i bršljan, zlatna puzavica, palmica šamadorea, filadendron i pauk biljka. Bilo da želite vrstu penjačicu ili padajuću formu, biljku manjeg ili većeg rasta čitav je spektar vrsta koje su lake za održavanje, a uz to neprimjetno pomažu našem zdravlju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije