Kuća i vrt

Boje koje će oživjeti vaš dom

Boje koje će oživjeti vaš dom
Foto: 4787421/Pixabay | Boje koje će oživjeti vaš dom

Boja zida može da promijeni atmosferu i raspoloženje u različitim dijelovima vašeg doma.

"Svježe okrečeni zidovi donose 100 odsto povrata ulaganja i može čak i da poveća vrijednost vašeg doma ako namjeravate da ga prodajete", kaže Liz Volton, direktorka luksuzne kompanije za dizajn enterijera u Pensilvaniji.

Svijetle i neutralne boje su najbolja opcija jer je izbor boje vrlo subjektivan. 

"Što hrabriji izbor boja napravite, to je veći rizik da će se vaš dom svidjeti samo manjem broju potencijalnih kupaca", dodaje.

Evo najboljih neutralnih boja koje će i poboljšati atmosferu u vašem domu i povećati njegovu vrijednost.

1. Bijela

Sjajna je za kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe, kupatila, terase i balkone. Ako tražite boju koja će uljepšati vaš dom i učiniti da prostor izgleda veći i privlačniji, s bijelom ne možete da pogriješite.

"Bijele kuhinje svi vole", kaže, "Neutralna boja poput bijele može omogućiti potencijalnim kupcima da se vide u prostoru - nešto što bi jarka boja mogla da omete".

Bijela ili neutralna boja učiniće vaš dom spremnijim za tržište jer će izgledati veće i čistije.

2. Krem

Izvrsna je za: kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe. Toplija nijansa bijele, krem ili bež je još jedna neutralna koja može da osvježi prostor.

"Kad krečimo nekretninu, volimo da koristimo svijetle krem ​​boje na unutrašnjim zidovima", kaže Miranda Vamonde, investitorka u poslovne nekretnine i osnivačica PropertyCashina. Vamonde kaže da krem boja daje sobi prijatan osjećaj i može da poveća percepcijsku vrijednost doma.

3. Svijetloplava

Sjajna je za kupatila i spavaće sobe. Istraživanje na Zillowu 2021. pokazalo je da je svijetloplava najpopularnija boja za bojenje kupatila.

"Kupatila su područja u kojima vlasnici žele da se osjećaju opušteno. Svijetloplava kupatilo čini privlačnim, udobnim ali i prostranijim", kaže dizajnerka Lin Mekleri.

Svijetloplava se smatra neutralnom bojom, koja će se vjerovatno svidjeti širokom rasponu ljudi sa različitim stilovima i ukusima.

"To je boja koja lako oživi prostor i prenosi osjećaj mira i spokoja", kaže Mekleri.

4. Siva

Idealna je za dnevne sobe, spavaće sobe, spoljne prostore. I siva i bež idealne su neutralne boje za enterijere, ali ako ne možete da odlučite između njih dvije, siva boja nudi kombinaciju.

"Nijanse sive mogu biti alternativa bijeloj i običnoj sivoj boji pošto donosi osjećaj elegancije i sofisticiranosti", kaže Vorner Kiroga, investitor u nekretnine i vlasnik Prestige Home Buyers.

Ne samo da će siva vašem domu dati topao izgled, već će povećati i njegovu vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije