Kuća i vrt

Četiri razloga da posadite majčinu dušicu

Četiri razloga da posadite majčinu dušicu
Foto: Ilustracija | Četiri razloga da posadite majčinu dušicu

Mali zimzeleni grm sa svijetlo ljubičastim cvjetovima prijatnog mirisa je majčina dušica ili timijan koji nam je došao još od Egipćana i starih Grka.

Biljka se ubrzo proširila širom Evrope, a danas se koristi uglavnom u kulinarske svrhe, ali kao ljekovito blago.

Postoje čak četiri razloga zbog kojih morate da imate majčinu dušicu u svojoj bašti ili u saksiji:

1. Praktično je besmrtna

Majčina dušica se lako uzgaja i nevjerovatno je izdržljiva. Najbolje uspijeva u ilovači ili na peskovitom zemljištu, na potpunom ili djelimičnom suncu. Majčina dušica se sadi u blizini kupusa, jer tako drži štetočine dalje od ove sadnice.

Ako gajite majčinu dušicu u zatvorenom prostoru, obezbijedite joj najmanje šest sati sunčeve svjetlosti i smjestite je u prostoriju sa visokom temperaturom i vlagom. Dopustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

2. Divno miriše

Ako tražite aromatičnu biljku za svoj vrt ili kuću, obavezno izaberite majčinu dušicu. Njen divan miris osjetićete svaki put kada prođete pored nje. Jednom kada osjetite taj divni miris majčine dušice, shvatićete zašto su Rimljani koristili ovu biljku za osvježavanje prostorija.

3. Odvraća štetočine iz bašte

Ukoliko se bavite organskom baštom, savjetujemo vas da posadite majčinu dušicu oko svog povrtnjaka. Ova biljka će zaštititi kupus od napasnika, ali i kukuruz i paradajz.

4. Privlači oprašivače

Majčina dušica će svojim mirisom privuć leptire i pčele u vašu baštu. Osim što će tako vaša bašta da izgleda življe i ljepše, ovi korisni insekti će vrijedno da opraše svaki cvijet u vašoj bašti.

Obzirom da su pčele postale gurožene u cijelom svijetu, ono što možete da uradite je da posadite što više majčine dušice kako biste nahranili i sačuvali ova vrijedna stvorenja.

Majčina dušica u kulinarstvu

Ulje sa majčinom dušicom

U flašu sa maslinovim uljem ili vinskim sirćetom stavite po nekoliko grančica svježe majčine dušice. Nakon nedjelju dana imaćete divan preliv za salatu.

Maslac sa majčinom dušicom

U činiji pretopite malo maslaca i dodajte sitno sjeckanu majčinu dušicu. Kada se maslac ohladi, čuvajte ga u frižideru i uvijek koristite po kašičicu ili više, kada spremate krompir ili bilo koje meso, ali i tjesteninu.

Hljeb sa majčinom dušicom

Rastopite kvasac sa malo mlake vode i šećera, zatim dodajte so, malo ulja, brašno i sitno sjeckanu, svježu majčinu dušicu.  Umjestie glatko tijesto. Nakon sat vremena, tijesto prebacite u pleh. Premažite razmućenim žumancetom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Dodatak mesu

Bilo koje meso obožava majčinu dušicu. Najbolje se slaže uz jagnjetinu, ali i piletinu. Prije spremanja, meso dobro namažite sa solju i sitno sjeckanom majčinom dušicom.

Liječenje majčinom dušicom

Čaj od majčine dušice

Uklanja sluz iz pluća, smiruje stomak, smiruje glavobolju, ublažava menstrualne probleme.

Čaj od majčine dušice možete koristiti i za dezinfekciju usta. Ulje od majčine dušice koristi se za podsticanja rasta kose, ali i za ublažavanje bolova.

(Stil.kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije