Kuća i vrt

Čišćenje stana ne mora biti bauk

Čišćenje stana ne mora biti bauk
Foto: N.N. | Čišćenje stana ne mora biti bauk

Većini žena se i na samu pomisao na čišćenje stana diže kosa na glavi, pogotovo na ljetnim vrućinama, jer vjeruju da će sate provesti radeći. Ovo su savjeti kako da na brzinu svom životnom prostoru uz malu pomoć krpe za prašinu date posve novi i svježi izgled. Ako do sada niste znali da kroz kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo možete proletjeti "brzo i žestoko" i za sobom ostaviti red, vrijeme je da se uvjerite da je to stvarno tako.

Zaplovite kuhinjom

Ako otvorite frižider, odmah ćete uočiti ostatke hrane koju već duže vrijeme niko ne konzumira. Ono čemu još nije istekao rok trajanja sortirajte u plastične posude s poklopcem i razvrstajte, a ostalo bacite u kantu za smeće. Riješite se svih praznih posuda i vrećica od začinskog bilja koje već neko vrijeme sakupljaju prašinu na policama i u ladicama. Takođe, stare spužvice za pranje suđa ili brisanje stola možete slobodno baciti. Na kraju pometite pod i  time ste kuhinji udahnuli novu svježinu i podarili joj novi sjaj.

U prvoj brzini kroz dnevni boravak

Što više figurica, ukrasa i raznih sitnica imate po policama, to ćete imati i više prašine, istovremeno, trebaće vam i više vremena da ih sve prebrišete!

Riješite se onih nepotrebnih figurica i neka vaše police krasi tek nekoliko predmeta koji imaju emocionalnu vrijednost. Bilo bi preporučljivo riješiti se istog trenutka svih časopisa i novina starijih od mjesec dana, koje nemarno ostavljate pod stolom ili na polici - sve informacije koje vas zanimaju, a nalaze se u toj štampi, možete pronaći na internetu, a time vaš prostor izgleda urednije i elegantnije. Brzim pogledom prođite po vašoj polici s knjigama. Sve one koje ste pročitali, a nisu dio nekog vrijednog kompleta, zamotajte ili pospremite u kutiju i odnesite u podrum ili garažu. Ako pak želite podijeliti vaše znanje s drugima, poklonite ih nekome.

Stisnite gas kroz spavaću sobu

Ako imate policu s knjigama, poravnajte ih. Navucite na ruke par starih pamučnih čarapa i pošpricajte ih mirisnom tečnošću za očuvanje drvenog namještaja. U hodu prebrišite ormare i sve velike drvene površine da im vratite izgubljenu svježinu i sjaj. Ako imate djecu, na isti način osvježite i njihov namještaj. Posteljinu na krevetima zategnite ravnomjerno sa svih strana, ili je po potrebi zamijenite čistom, pokušajte se naviknuti na mijenjanje posteljine što češće možete.

Trijumfujte u kupatilu

Fen za kosu, češljeve, gelove i ostale sitnice pospremite u ormare tako da ih zaštitite, ali i dobijete i na izgledu prostora. Uzmite sredstvo za čišćenje sanitarija te pošpricajte umivaonik, kadu i WC šolju i zatim ostavite sredstvo da se razgradi u nekoliko minuta. Za to vrijeme, pokupite prljavi veš i ubacite ga u veš-mašinu na pranje jer nije još gotovo, sad je vrijeme za čišćenje sanitarija. Krenite spužvicom, prebrišite redom slavinu, tuš, umivaonik, kadu i zatim WC šolju. Potom pustite vodu u svakoj od sanitarije i na kraju vodom isperite višak sredstva za čišćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije