Kuća i vrt

Čudesni miris jasmina koji podstiče optimizam i euforiju

Čudesni miris jasmina koji podstiče optimizam i euforiju
Foto: N.N. | Čudesni miris jasmina koji podstiče optimizam i euforiju

Opojni i neodoljiv miris jasmina svima je dobro poznat, ali ova biljka karakterističnog cvijeta ima nevjerovatna blagotvorna dejstva. Profesor Hans Hat i doktorka Olga Sergejeva iz Njemačke tvrde da može da zamijeni lijekove protiv anksioznosti i pilule za spavanje.

Jasmin daje osjećaj mirnoće, smanjuje nervnu napetost, poboljšava raspoloženje i kvalitet sna, pozitivno djeluje i na balans hormona, umanjuje talase vrućine, povećava libido.

Ukoliko u svom domu imate ovu biljku, uvjerićete se i sami u njenu moć. Jasmin držite blizu prozora, na južnoj strani i na hladnom mjestu, a kao zamjenu možete da koristite eterično ulje jasmina.

Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te grmolike zelene krošnje, koja se ovija uz razne vrtne konstrukcije i zidove. Cvjetovi jasmina su obično bijeli, međutim neke vrste mogu imati i žute cvjetove. Cvjeta u proljeće i ljeto, mada neke vrste (poput jasminum nudiflorum) cvjetaju i zimi.

Proizvodnja parfema

Cvjetove jasmina koriste u svijetu za proizvodnju najcjenjenijih parfema i ulja, a njegovo skupocijeno ulje pomaže kod različitih indikacija: depresije, apatije, ravnodušnosti, bolova svih vrsta, pripreme za porod, postnatalne depresije, nedostatka samopouzdanja, impotencije, frigidnosti, dermatitisa, njege svih tipova kože, naročito suve i osjetljive.

Uzgajajući jasmin u vašem vrtu, na balkonu ili terasi za vrijeme njegovog cvjetanja od maja do septembra napolju, a u ostakljenim prostorima tokom cijele godine uživaćete u svim gore navedenim njegovim vrijednostima.

Nazivaju ga još i cvijet sretnog braka koji ništa ne može uznemiriti i poremetiti - vjeruje se da mali zamotuljak osušenih latica jasmina ako stavite ispod jastuka na godišnjicu braka definitivno čuva brak i on postaje čvršći…

Upotreba u aromaterapiji

U masaži i kupci jasmin je izvrstan za opuštanje nervnog sistema, te za probleme PMS-a, menopauze i menstruacije. Pomaže pri oporavljanju nakon poroda, a masiranje stomaka za vrijeme poroda ublažava bolove i olakšava izbacivanje posteljice nakon rođenja djeteta.

Njegov spektar djelovanja najviše je orijentisan na čovjekovo psihičko stanje, podstiče optimizam i euforiju, preporučuje se osobama kojima su izraženi poremećaji vezani uz stres i depresiju. Primjenjuje se kod problema frigidnosti i impotencije, olakšava porod i podstiče stvaranje mlijeka, ali ne preporučuje se koristiti u trudnoći. Ako ga spaljujete, pomaže za prehlade, kijavice, kašalj i prsne infekcije. Dobro ga je kombinovati s bergamijom, muškatnom kaduljom i agrumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije