Kuća i vrt

Dašak mora i u vašem domu

Dašak mora i u vašem domu
Foto: N.N. | Dašak mora i u vašem domu

​Podignite jedro i zaplovite put... vašeg doma, jer se tamo može prostirati more, onakvo kakvim ga čuvate u sjećanju, kojim svakodnevno "zapljuskujete" enterijer svog životnog prostora.

S obzirom na to da ste upravo vi kapetan lađe, s mornarskim elementima možete početi odmah, odnosno već od ulaznih vrata vaše sigurne luke. Umjesto špijunke postavite veliki, okrugli brodski prozor, koji s unutrašnje strane ima pjeskirano staklo, a spolja je presvučeno folijom s efektom ogledala. Umjesto zvona, odnosno zvekira, na ulazna vrata možete da postavite mesingano sidro, koje će im dati poseban šmek.

Neka detalji zaplove vašim stanom

Fotografije s ljetovanja uokvirite svijetlim ramom od rustičnog drveta, a pored njih poredajte u neboplavo ofarbanu morsku zvijezdu, čamčić i fenjer, koji iza svog stakla krije školjku. Jedan zid u sobi okrečite u morskoplavu boju, a isto možete da uradite i s ramovima za prozore i šalonima - kada ih ujutro otvorite, osjećaćete se kao u Grčkoj.

S plavo-bijelom kombinacijom nikada nećete pogriješiti, pa je primijenite na ukrasnim jastucima u dnevnoj sobi, tabureima, vazama za cvijeće, a umjesto slike na pluti uokvirite sidro i dodajte mu mornarske čvorove.

Zidovi u ovom slučaju mogu biti sivi, nalik boji mokrog pijeska, a namještaj svedenih formi. Na jedan od zidova u stanu "zabacite" ribarsku mrežu i pojaseve za spasavanje, na drugi, u bijeloj boji, postavite samo dvije police i na njih lakirane, tirkizne i svijetlosive keramičke ukrase. U kuhinju ubacite rustični kredenac svijetloplave boje, a u istoj nijansi neka budu i okviri za radne elemente.

Ljeto voli prirodne, lagane i prozračne materijale, kao i one koji načinom tkanja asociraju na ribarske mreže i užad.

Veoma efektno djeluje i ukoliko u spavaćoj sobi, na garnišu za zavjese, horizontalno, na nekoliko mjesta čvorovima zakačite i pustite da vise užad, ispod kojih se nalaze kratke zavjese u teget boji, simulirajući pučinu.

Neka i posteljina bude s kapetanskim motivima, a u staklenu čašu kod uzglavlja stavite nekoliko školjkica, od kojih će vam svaka, pred san, šaputati različite uspomene.

Miris mora neka se širi i kroz sobu vašeg mališana - iznad kolijevke postavite baldahin s teget-bijelim prugama, na prozore okačite zavjese istog dezena, a ostali namještaj neka bude bijeli i u retro stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije