Kuća i vrt

Devet načina kako popraviti kvalitet zemlje

Devet načina kako popraviti kvalitet zemlje
Foto: Ilustracija | Devet načina kako popraviti kvalitet zemlje

Ako želite lijepe biljke u svom vrtu, onda im morate obezbijediti kvalitetnu zemlju u kojoj će one živjeti.

Vaš bi vrt trebao imati lagano tlo koje je prozračno i jednostavno za obrađivati. Jednom kada imate ovakvu zemlju nećete je takvom zadržati ako ne znate kako je održavati. Zato vam u ovdje donosimo male trikove koje će zemlju vašeg vrta obogatiti, a njene rezultate ćete vidjeti na svojim biljkama, prenosi Mojvrt.

NAHRANITE ZEMLJU

Proljeće donosi mnoštvo podzemne aktivnosti koje ne možemo vidjeti, ali upravo taj živi svijet prerađuje zemlju, reciklira njene nutritivne vrijednosti, zadržava vodu, poboljšava tlo te se bori sa štetočinama i bolestima. 

Za tlo se treba brinuti cijele godine, i to pomoću 4 glavna sastojka: hrane, vode, zaštite i vazduha. Najbolje je započeti u jesen kada sve obiluje organskim materijalima ključnim za zdravo tlo. 

Sve što trebate uraditi je pronaći ih i rasporediti ih u svom vrtu. Tako možete iskoristiti otpalo lišće, ostatke povrća i bilja iz vrta, kuhinjske ostatke hrane, otpale voćke i sl. 

Narezane dijelove pripremljenih organskih materijala umiješajte motikom u 10-tak centimetara površinskog sloja zemlje te prekrijte kompostom. 

Idealno bi bilo da dodate stajsko gnojivo, fosfor i kalij te kreč, sve istovermeno. Kvalitet zemlje svakako možete obogatiti Humusalom. 

Dodavanjem ovih sastojaka u jesen, ostavljate dovoljno vremena da se raspadnu kako bi ih vaše biljke mogle iskoristiti na proljeće, upravo u ono vrijeme kad im to i treba.

Humusal nastaje preradom najkvalitetnijeg konjskog stajnjaka uz pomoć kalifornijskih glista.

ISKORISTITE GLISTE

Da dobijete rastresitu zemlju možete se izuzetno jako namučiti dugim i napornim radom u vrtu, ali možete i zaposliti gliste da to urade umjesto vas. 

Da bi ih zaposlili trebate zemlju prekriti malčem, tj. trebate taložiti kompost na površinu tla. U novim vrtovima se može prvo staviti izdašan sloj kartonskih kutija kako bi se uništila postojeća vegetacija na tom tlu a tek na to staviti 10-tak centimetara debeo sloj komposta. 

To će pozvati gliste da kopaju kroz tlo dok prenose hranu. U ovom procesu one drastično poboljšavaju strukturu zemlje dok za sobom ostavljaju odljevke svog gnojiva. Ovakav princip zahtijeva planiranje. 

Idealno je započeti s ovakvim malčevanjem u novim vrtovima godinu dana prije sadnje, a u postojećim par mjeseci prije sadnje. Malč će izgraditi novo tlo vašem vrtu, i to u potpunosti. Ovako se maksimalno iskorištavaju nutritivne vrijednosti, uništava korov i drži život tla netaknutim.

UZGOJITE ZEMLJU

Zelena gnojiva i prekrivač od žetve idealan su način za poboljšanje kvaliteta zemlje. Kad god imate otvorenog mjesta prije sadnje, dodajte malč na tlo. 

To će zemlji dati organskih sastojaka, omekšaće je i činiti prozračnom. Malč je takođe važan u suzbijanju korova kao i kod zadržavanja vlažnosti tla. 

Dobićete ga od usitnjenih grana stabala (za vrijeme obrezivanja drveća). Za malč možete upotrijebiti i vlastiti kompost dobiven od jesenskog lišća, pokošene trave, vrtnog i kuhinjskog biorazgradivog otpada. 

Za kompost je prigodna većina usitnjenih materijala organskog porijekla, osim sirovog i kuhanog mesa, oboljelih biljaka te izmeta kućnih ljubimaca. 

Dobro pripremljen kompost od zelenog i biorazgradivog kuhinjskog otpada nahraniće vaše tlo koje će biti plodnije, lakše obradivo i bolje propusno.

TESTIRAJTE TLO

Prije nego što krenete uzgajati biljke trebate znati kakvo tlo imate. To možete saznati na nekoliko načina, najlakše je pitati komšiju iskusnog uzgajivača biljaka. 

Ako nemate takvog komšiju, možete pogledati koje biljke uspijevaju na vašem području, to je najčešće dobar pokazatelj opšteg stanja tla. 

Najtačnije rezultate ćete dobiti ako njegov kvalitet testiraju stručnjaci, i to hemijskom analizom. Tako ćete najlakše i najbolje saznati što je potrebno vašoj zemlji i u kojoj količini pa nećete nepotrebno trošiti novac kupujući supstrate kojima je vaša zemlja već bogata već ćete namjenski nadomjestiti upravo ono što joj nedostaje. 

Uz hemijsku analizu potrebno je procijeniti i koliko je zemlja zbijena, pjeskovita, na kolikom su nivou prisutne podzemne vode i sl.

NADOMJESTITE NEDOSTATKE

S prolaskom sezona, zemlja reciklira i zadržava većinu nutritivnih vrijednosti i tako smanjuje ili eliminiše potrebna dodana gnojiva. Kad planirate sadnju vrta, organskim  gnojivima ćete i krečom obezbijediti potrebnu hranu za nadolazeću sezonu. 

Ako ste propustili jesensko vrijeme za dodavanje kreča i mineralnih gnojiva, dodajte ih u proljeće par sedmica prije sadnje. Uopšteno uvijek možete uzeti gnojivo za potpuno gnojenje ili Humusal koji u sebi sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti i staviti ga u površinskih 15-tak cm zemlje. 

Za višegodišnje vrtove ne trebate uopšte kopati, samo rasprostrite gnojivo i kreč oko biljaka, lagano zalijte i prekrijte pokošenom travom.

UPOTRIJEBITE AZOT

Od svih esencijalnih nutritiva, azot zaslužuje da bude posebno spomenut. Tlo u vašem vrtu će najčešće reciklirati i zadržavati većinu mineralnih nutrijenata osim azota koji će zadržati samo kratko, čak i ako ga godinama dohranjujete. 

Azot hrani ne samo biljke već i žive organizme u zemlji. Upravo zato rast vrta i dugoročno zdravlje tla zavisi od njegovoj količini u zemlji. Svake godine prije sadnje obezbijedite dovoljnu količinu azota zbrajajući ga iz svih izvora koje ste zemlji dodali. 

Gnojivo i dodaci izrezane zelene trave dobar su izvor azota. Ako koristite samo kompost u svom vrtu, biće vam potreban dodatni azot jer kompost poboljšava kvalitet zemlje, ali nije izvor azota.

POBIJEDITE KOROV

Baš kao što se u proljeće budi vrt, isto tako budi se i korov. Prije sadnje dovedite ga pod kontrolu. Korov se takmiči s vrtnim biljem čak i iz perspektive tla jer krade organsku hranu iz zemlje. 

Iščupajte korov koji nikne na proljeće čim ga primijetite (rano i brzo), dok je još malo i lako ga je kontrolisati. Položite ga na zemlju i prekrijte s 10-tak cm organskog prekrivača. 

Prekrivanje vrta na ovaj način od samog proljeća daje vam prednost u takmičenju s vrtnim korovom, a usput hranite tlo organskim materijalom.

RECIKLIRAJTE POSJEČENIM

Ako imate ukrasni vrt, živice, parkove drveća, tj. šumarke ili voćke, onda imate bogatstvo materijala kojima možete obogatiti kvalitet vašeg tla. 

Zimsko i proljetno obrezivanje drveća, rezanje živice i rezanje višegodišnjih biljki može nahraniti zemlju recikliranjem vrijednosti iz ostataka natrag u zemlju. 

Ostaci posječenih dijelova i odrezani te otpali komadići sa stabala prave efektivni malč. Ako su zeleni, pružaju vrijedan izvor azota. Koristite mekanije ostatke za prekrivanje vašeg vrta ili u kompostu. 

Možete usitniti sve izrezane dijelove i položiti ih na tlo oko stabala koje ste obrezali. Ovako ćete zapravo imitirati prirodan način kompostiranja u jesen kada biljkama otpadne lišće.

PRIČEKAJTE OSUŠENO TLO

Za tlo je važno ono što radimo i ono što ne radimo za njega. Prije sadnje u proljeće najvažnije je dopustiti da se mokra i vlažna zemlja osuši. 

Kopanjem, hodanjem po zemlji i vožnjom preko mokre zemlje, pogotovo one koja ima gline u sebi, ona se nabija i oštećuje joj se struktura koju inače tako teško izgrađujemo. 

Tako doslovno gnječimo zemlju i istjeramo vazduh iz nje pa ostavljamo malo prostora organizmima da dišu i korijenju da raste. 

Provjerite kad je vaša zemlja spremna u proljeće za sadnju: uzmite zemlju u šaku i stisnite je, ako izađe voda iz nje, pričekajte još otprilike tjedan dana. 

Zemlju koja u takvom pritisku ostaje u čvrstoj kugli ili kod glinenog tla napravi sjajni omotač, takođe treba pustiti da se osuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije