Kuća i vrt

Gazanija - sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Gazanija - sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu
Foto: manfredrichter/Pixabay | Gazanija - sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Gazanija cvjeta od juna do oktobra, a cvjetovi bijele, žute, žutonarandžaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo kad je lijepo i sunčano vrijeme.

Biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se ipak uspije sačuvati, sljedeće godine njene stabljike dobiće još jedan red latica. Osim u posudama i žardinijerama, gazanije možete saditi i na gredicama - bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svake dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova.

Gazanija je porijeklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae. Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

(vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije