Kuće i vrt

Gdje u dnevnoj sobi treba da stoji sat?

Gdje u dnevnoj sobi treba da stoji sat?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Gdje u dnevnoj sobi treba da stoji sat?
N.N.

Izgleda kao jednostavna odluka, ali ipak postoje smjernice koje možemo da ispratimo. Da li ste se pitali koje mjesto u kući je idealno za postavljanje sata?

Zidni satovi kao dekor za dnevnu sobu

Obično provodimo dosta vremena u dnevnoj sobi, ali samo prolazimo pored zidnog sata kada ulazimo ili izlazimo iz naših domova. Privlačan zidni sat postavljen na istaknutoj lokaciji u dnevnoj sobi olakšava određivanje vremena bez oslanjanja na telefon. Pored toga, zidni sat je i odličan dekor..

Prema umjetnosti feng šuija, najbolje je da postavimo zidni sat okrenut ka sjeveru, istoku ili sjeveroistoku. Ova kineska disciplina smatra da nije najbolje da postavimo zidni sat na centralnoj lokaciji dnevne sobe. Savjetuje se takođe i da birate oblik kvadrata, koji nije prevelik.

Boja je prema feng shui-ju takođe faktor za određivanje lokacije sata. Zidni sat crvene, ljubičaste ili narandžaste boje se odnosi na element vatre i treba postaviti na južnu tačku sobe. Postavljanje sata na istoku ili jugoistoku povezano je sa elementom drveta, što je poželjno mjesto za sat zelene ili cijan boje. Nije preporučljivo okačiti sat na sjevernoj ili zapadnoj tački jer se smatra da donosi lošu sreću, prenosi “Magazin Novosti”.

Sat prema prozoru i vratima

Poželjno je da postavimo zidni sat tako da bude okrenut prema vratima ili prozoru, umjesto da ga postavimo pored prozora ili kod vrata. Sat treba da bude vidljiv kada stoji na vratima, što pomaže da energija cirkuliše kroz sobu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije