Kuće i vrt

Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću

Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću
Foto: Pexels | Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću
N.N.

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi rade greške koje mogu uništiti i veš mašinu, ali i odjeću.

Ovo su najčešće greške koji mnogi rade prilikom pranja veša.

Korištenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju pohrana i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odjeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine te oštetiti pumpe i motor, prenosi N1.

Ne prozračujete mašinu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata mašine otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tekućeg, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Naime, tekući deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za mašinau zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije