Kuće i vrt

Haworthia cooperi: Magični sukulent providnih listova

Haworthia cooperi: Magični sukulent providnih listova
Foto: N.N. | Haworthia cooperi: Magični sukulent providnih listova
N.N.

Biljke su, pored toga što služe za ukrašavanje enterijera, postale i česta tema razgovara, a veliki broj kolekcionara rado sakuplja određene vrste. Među brojnim zanimljivim vrstama posebno su se u posljednje vrijeme istakli sukulenti - što zbog specifičnog izgleda, što zbog lakog održavanja.

Pretraživanjem "zelenog" bespuća interneta mogu se pronaći opisi brojnih sukulenata, korisne informacije o njihovom održavanju, ali i zanimljivosti o biljkama koje, u nekim svojim varijantama, izgledaju kao da ne pripadaju našem svijetu. Jedan takav sukulent je i Haworthia cooperi.

Prepoznaćete ga po niskom rastu i gusto nabijenim mesnatim plavozelenim listovima koji tvore oblik rozete, a kao i druge vrste biljaka koje pripadaju rodu Haworthia, ovaj sukulent ima tendenciju da ostane mali čak i kada sazri.

Ova providna biljka, zavisno od vrste, ima jake i punašne listove koji mogu biti trouglastog ili okruglog oblika, a vrlo lako ju je uzgajati kod kuće - sve što joj je potrebno za rast su toplota, svjetlost i povremeno zalivanje.

Na prvi pogled Haworthia cooperi uopšte ne deluje stvarno jer, ako budete čuvali ovaj mali sukulent okrenut prema svjetlosti, moći ćete vidjeti kroz njegove prozirne listove.

Jedan neobičan aspekt ove biljke je da u divljini veći njen dio raste dok je zakopan u pijesku i samo su prozirni vrhovi izloženi jer omogućavaju prodiranje svjetlosti kako bi biljka mogla preživjeti, a u kućnim uslovima ona je, u poređenju sa mnogim drugim sukulentima, cijenjena zbog sposobnosti da raste bez potrebe da bude na suncu cijeli dan.

Gdje držati biljku?

Prozor okrenut prema istoku ili zapadu trebalo bi da bude savršen za ovu biljku bez obzira na to gdje živite. Takođe će se dobro snaći u blizini prozora okrenutih prema jugu sve dok ih polako navikavate na intenzivniju sunčevu svjetlost, s tim da imate na umu da bi trebalo da izbjegavate jako podnevno sunce. Ako lišće biljke postane crveno ili smeđecrveno, to je znak da je predugo izložena direktnom suncu.

Zalivanje

Kada biljku zalijete, pustite da višak vode ode iz drenažnog otvora i ostavite zemlju u posudi da se potpuno osuši prije ponovnog zalivanja. Budite oprezni prilikom zalivanja, odnosno nemojte dozvoliti da se voda uhvati u guste nakupine lišća, jer to može povećati rizik od truljenja - uvijek možete nježno okrenuti biljku naopako kako biste okapali svu vodu koja se zadržala između listova.

Ako već imate kolekciju sukulenata ili drugih biljaka i tražite jedinstveni dodatak, ovaj sukulent zasigurno će svojom jedinstvenošću uljepšati vaš dom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije