Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Kako da brže i bolje očistite kuću

Kako da brže i bolje očistite kuću
Foto: N.N. | Kako da brže i bolje očistite kuću
N.N.

Žalite se da su vam potrebni sati i sati da očistite kuću? I pitate se kako to profesionalne čistačice rade munjevitom brzinom? Evo nekih trikova..

Uvijek treba da imate pri ruci malu alatku za čišćenje prljavštine.

U brzom čišćenju, jedna od najvećih grešaka je što se prihvatimo posla uz uobičajenu krpu i sunđer u ruci, uz geslo "samo da časkom ovo obrišem".

Rezultat? Čišćenje traje triput duže nego što je potrebno, nokti su nam upropašćeni, a sljedeći put radije odložimo taj posao "do ozbiljnog spremanja" pa se taj dio stana (ili prostorije) sve više zapušta.

Rješenje je prosto: uvijek treba da imate pri ruci malu alatku za čišćenje prljavštine. Idealno je da nabavite malu špahtlu (ili više njih) i držite je pri ruci u kupatilu, kuhinji, garaži… za otporne površine, koristite je da brzo ostružete prljavštinu i fleke, a na osjetljivijim površinama koristite je obmotanu u krpu. Uvijek će biti snažnija od vašeg nokta, a posao ćete obaviti brže i bolje. Uz špahtlu, korisno je da imate i nešto manje agresivno – na primjer, plastični nož (za struganje naslaga sapuna u kupatilu) ili drvenu špahtlicu (za vrlo osjetljive površine).

Zaštitite očišćene površine od brzog prljanja

Mnoga uputstva za čišćenje ne sadrže u sebi glavni savjet: kako da jednom očišćenu površinu sačuvate od novog prljanja. Naravno, ne zauvijek – ali barem za neko vrijeme. Tako, na primjer, glancanje stakla starim novinama nije samo zgodno zato što je efekat brz i dobar, već i zato što će se na tako izglancanim prozorima teže "lijepiti" nove fleke od vode i prljavštine. Takođe, oribanu sudoperu ili ostale površine od nerđajućeg čelika treba premazati sa malo mineralnog ulja i uglancati - od takve površine će se voda prosto "odbijati".

Napravite sistem za sređivanje ili čišćenje i trudite se da ga se uvijek držite.

Profesionalna čistačica nikad neće svaku sobu čistiti na drugi način... Naprotiv, ona počinje od trešenja posteljine i zatezanja čaršava, prelijeće krpom ravne površine, pa onda usisava povlačeći se unazad ka ulazu. Sistem može da bude različit za "brzo" i "detaljno" čišćenje, ali to samo znači da zapravo imate dva sistema. Međutim, važno je da se tog redoslijeda poslova uvijek držite jer vas automatizacija čini efikasnijim i bržim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije