Kuće i vrt

Kako jednostavno ukloniti lak za nokte sa svih površina

Kako jednostavno ukloniti lak za nokte sa svih površina
Foto: Pexels | Kako jednostavno ukloniti lak za nokte sa svih površina

Lak za nokte nerijetko osim na noktima završi na stolu, kosi ili na novim trapericama, no ne treba paničariti jer će jednostavni trikovi pomoći u skidanju ovih fleka.

Odstranjivač laka za nokte bez acetona pomaže kod fleka na kosi i na tepihu, dok je za drvene površine bolji izbor lak za kosu, donosi Bellasugar.com. 

Uklanjanje fleka s drvenih površina

Fleke na drvenim površinama najbolje skida lak za kosu. Dovoljno ju je pošpricati i ostaviti da djeluje oko 20 sekundi prije nego li je obrišete običnom krpom. Ovisni o veličini fleke, postupak treba ponoviti i nekoliko puta. U ovom slučaju odstranjivač laka za nokte treba izbjegavati jer će ostaviti još veću fleku, a može i oštetiti lakiranu površinu drvenog stola. 

Uklanjanje laka s odjeće

S odstranjivačem laka za nokte treba biti oprezan zato što ne reaguje uvijek najbolje s tkaninama i bojama, pa ga je najbolje isprobati s unutrašnje strane odjeće. Nakon korištenja odstranjivača odjeću treba odmah oprati. Odstranjivač može zamijeniti i lak za kosu, a kod najtvrdokornijih fleka pomaže hemijska čistionica. Kod fleka od laka za nokte, brzina je najbitnija. Nakon što uđe u pore tkanine, teško ga je ukloniti. 

Uklanjanje laka s kose

Razmazani lak na kosi uklonit će odstranjivač bez acetona, ali samo ako je fleka još uvijek vlažna. Ako se lak već osušio pomoći će ulje ili regenerator za kosu. Dovoljno je jedan od tih preparata nanijeti na kosu, utrljati i ukloniti lak. 

Uklanjanje laka za nokte s tepiha

Uklanjanje fleka ovisi o boji tepiha. Za tepih svijetle boje najbolji je izbor odstranjivač bez acetona, dok je za tamne nijanse bolji odabir lak za kosu ili alkohol. Odstranjivač može izbijeliti boju, pa se umjesto toga preporučuje na fleku nanijeti alkohol, a nakon toga obrisati ga papirnim ručnicima.

Ako fleke ne nestanu u prvom pokušaju, postupak ponovite sve dok tepih ne postane čist. 

(24sata)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije