Kuća i vrt

Kreativna reciklaža: Iskoristiv namještaj od starih gajbica

Kreativna reciklaža: Iskoristiv namještaj od starih gajbica
Foto: N.N. | Kreativna reciklaža: Iskoristiv namještaj od starih gajbica

Drvene kutije su obično vrlo otporne i napravljene su za korištenje dugo godina, stoga ih i nije teško reciklirati jednom kada prestanu biti korištene za njihovu osnovnu namjenu.

Možete ih iskoristiti kao zanimljive upotrebne predmete i nameštaj za bilo koji dio u domu. Potražite neku staru gajbu koja vam leži u garaži ili na tavanu i napravite od nje nešto kreativno.

Drvene kutije u prostor unose "vintage", osećaj starine, a istovremeno su vrlo praktične. Možete ih iskoristiti kao fioke u kuhinji, kao regal za knjige u dnevnoj sobi ili ih pretvoriti u klupski stolić. U spavaćoj sobi mogu zamijeniti noćni ormarić, u kupatilu ormarić za peškire i higijenske proizvode. O dečjoj sobi ne treba ni da govorimo jer su gajbice odlične za spremanje igračaka.

Drvene gajbice mogu se transformisati u mnoštvo fantastičnih komada nameštaja, bitno je samo da budete malo maštoviti. Ne samo što je ovakav nameštaj veoma pristupačan za vaš džep, već može biti sjajan projekat za vašu porodicu ili prijatelje.

Stare gajbice mogu se iskoristiti na mnogo načina. Ali prije nego što počnete sa kreativnim radom, dobro ih očistite, premažite zaštitnim lakom za drvo i potom ofarbajte u željenu boju. U zavisnosti od toga šta želite na napravite, možda će vam biti potrebni i dodatni elementi, poput točkića, nogara, tekstila, spužve, kanapa... I njih možete reciklirati i preuzeti sa starog nameštaja, što će vašem novom komadu dati poseban šarm.

#1: Kutija sa točkićima:

Drvenu gajbicu prefarbajte zaštitnim slojem za drvo, zatim je okrenite naopačke i zašrafite joj četiri točkića. Ako ima otvore, provucite komad kanapa i napravite drške. U ovakvu pokretnu kutiju možete odlagati dekice, novine, magazine, kreme, sveske i sve sitnice koje vam padnu na pamet.

#2: Jednostavan cipelarnik:

Iskoristite više drvenih gajbica za ovaj projekat. Zašrafite ih jednu za drugu, po želji možete dodati nogare. Polica ne mora da bude simetrična. Ovakav jeftini cipelarnik, veoma je praktičan za sve one koji ne žele ili nemaju puno novca da odvoje za ovakav komad namještaja. Takođe je idealan za stanove sa manjom kvadraturom, jer ne zauzimaju puno prostora i lako se pomjeraju.

#3: "Zgodna" komodica:

Uz pomoć jedne drvene gajbe i tri para nogara (po vašem izboru) transformišite je u malenu komodu koja može ići u bilo koji ćošak stana!

#4: Stolić za dnevni boravak:

Uz pomoć točkića i farbe po izboru možete napraviti stočić za vaš dnevni boravak sa minimalnim troškovima! Možete takođe dodati i staklo preko njega.

#5: Polica za knjige ili vitrina:

Spojite gajbice zajedno i prefarbajte bojom za drva. Vaša polica/vitrina je gotova, a sami možete da odredite visinu i širinu te uvijek da dodate koju gajbicu ako vam zatreba još prostora.

Prednosti drvenog namještaja u domu:

Danas proizvođači namještaja koriste prilično širok raspon različitih materijala, što značajno proširuje izbor dizajna namještaja. Stakleni, plastični, metalni namještaj za stambene prostore osvaja ljubav potrošača.

Ali i dalje postoji velika potražnja za prirodnošću i ekološkom prijatnošću, odnosno za drvenim predmetima u enterijeru. Drveni namještaj ima veliki broj pozitivnih kvaliteta. Ekološka čistoća i prirodnost su vodeće stavke. Drveni namještaj ne izazva razvoj alergijskih reakcija, trovanja i drugih zdravstvenih problema kod ljudi ili kućnih ljubimaca. Materijali poput bora, smreke i jele pozitivno djeluju na ljude s bolestima disajnog sistema. Drvo se takođe dobro slaže s mnogim drugim materijalima: staklom, metalom i kamenom. Takođe, imajte na umu da su šeme boja prirodnog drveta vrlo raznolike, što vam može omogućiti pri odabiru opcije za bilo koji stil enterijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije