Kuća i vrt

Lantana - miris citrusa u vašem domu

Lantana - miris citrusa u vašem domu
Foto: Pixabay | Lantana - miris citrusa u vašem domu

Lantana je grmoliki cvijet koji brzo raste i dostiže visinu i do osam metara, porijeklom je iz Latinske Amerike, i tamo slobodno raste u tropskim šumama.

U našim uslovima može se gajiti kao trajnica ako joj se zimi osigura temperatura od minimum 5 stepeni. U našim krajevima ovaj cvijet nazivaju i "Grčki lijander", a negdje nosi ime i "Pješčana vrbena".

Listovi ovih biljaka su kopljasti, reckasti i imaju aromatičan miris kad se protrljaju između prstiju.

Ove biljke poznate su kao medonosne biljke pa ih gaje mnogi pčelari.

Na otvorenom lantana cvjeta od proljeća do prvih mrazeva, dok je u plasetniku njeno cvjetanje moguće tokom cijele godine.

Cvjetovi su u žutoj, roze, ljubičastoj, bijeloj boji, jednobojni ili šareni. Često privlači leptire. Boja cvjetova se može mijenjati tokom sazrijevanja biljke, pa na jednom stablu može biti više cvjetova u raznim bojama. Nakon cvjetanja, poslije cvijeta ostaje grozd sa bobicama - plodovima koji liče na kupine i u kojima je sjeme lantane.

Lantana traži dosta sunca. Može da napreduje u bilo kakvoj zemlji, a prihranjivanje je potrebno jednom u mjesec dana i to tokom vegetacije, ipak, treba znati da lantana ne trpi preobilno đubrenje.

Lantana voli vlagu ali pri zalijevanju voda ne bi trebalo da se zadržava u predjelu oko korijena biljke. Na nedostatak vode biljka će reagovati svojim uvelim izgledom, a ako ste pretjerali sa zalijevanjem, počeće da odbacuje listove.

Presađivanje je potrebno kada saksija ili žardinjera u kojoj gajite lantanu postane mala, imajući u vidu da neke vrste jako brzo napreduju.

Lantana se orezuje početkom proleća, pre početka vegetacije, zato što zimi odbacuje listove. Orezivanje pomaže oblikovanje lantane.

Orežite je za jednu trećinu, a nove izdanke pincirajte poslije 3 do 4 lista, i dobićete lijepo oblikovan mali grm.

Lantana može uspješno da prezimi i u svim prostorijama.

Tokom zime lantanu zalijevajte tek toliko da zemlja ne ostane suva. Izbegavajte da je držite na suvom mjestu sa toplim sobnim vazduhom jer je to idealni uslov za napad lisnih vaši i bijelih mušica.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije