Kuće i vrt

Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet

Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet
Foto: Wikipedia.org | Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet
N.N.

Ljiljan je rod jednosupnica iz porodice Liliaceae, trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Rod obuhvata oko 85 vrsta lukovičastih biljaka rasprostranjenih u umjerenim regijama sjeverne hemisfere. Uzgajaju se u vrtovima, ali i u saksijama, a cvjetaju tokom ljeta.

Ova biljka ima cvjetove egzotičnog izgleda, često bogatog mirisa i nudi širok raspon veličina, oblika, boja, cvijeta i doba cvjetanja. Lukovice imaju mesnate ljuske koje se preklapaju. Cvjetne stabljike su uspravne, a listovi su raspoređeni na stabljici naizmjenično ili u jednom ili više pršljenova.

Cvjetovi većine vrsta su krupni i mirisni, a sakupljeni su u grozdove na tankim drškama. Obično su dugi i mogu biti uspravni (okrenuti prema gore), horizontalni (okrenuti prema vani) i viseći. Imaju šest prašnika s tankim i dugim filamentima, a i prašnice su veoma duge. Oblik cvijeta zavisi od vrste i može biti tubast, u obliku turbana i u obliku vaze.

UZGOJ

Ljiljani ne podnose vlažna tla. Lukovice ljiljana su vrlo osjetljive i krhke, jer nemaju zaštitnog omotača poput lukovica tulipana i narcisa, pa se njima valja pažljivo rukovati. Sade se na dubinu koja je dva puta veća od njihove visine u ranu jesen ili, ako su nabavljene prekasno, treba ih posaditi u proljeće. Najveći broj ljiljana se sadi na sunčane ili polusjenovite položaje.

RAZMNOŽAVANJE

Ljiljani se mogu razmnožavati lukovicama, sjemenom i kulturom tkiva. Ako se želi povećati broj vrijednih hibridnih ljiljana, kod presađivanja mogu se s lukovice skinuti ljuske i staviti u uspravnom položaju u tresetnu zemlju, u klijalištu ili stakleniku. Mogu se staviti i u plastičnu vreću s tresetom, u toplo klijalište, tako dugo dok se ne pokažu izdanci. Tada se presade u sandučiće s tresetnim supstratom na razmak od 2,5 cm. Nakon prve sezone, kada stvore mlade listove, biljke se mogu posaditi pojedinačno u saksije, gdje se dalje uzgajaju dok ne dostignu veličinu prikladnu za sadnju u vrtu ili stakleniku.

Neki ljiljani stvaraju takođe male lukovice na stabljikama, ispod ili iznad nivoa zemlje. One se mogu skinuti potkraj ljeta, kad su gotovo spremne i same da otpadnu, te ih pohraniti tokom zime u sanduke s tresetnim supstratom. Sade se u sandučiće sljedećeg proljeća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije