Kuća i vrt

Mane pretvorite u vrline i uredite vaš balkon, oazu iz snova

Mane pretvorite u vrline i uredite vaš balkon, oazu iz snova
Foto: N.N. | Mane pretvorite u vrline i uredite vaš balkon, oazu iz snova

Kada je riječ o vremenu, ova godina je prilično zbunjujuća. Već smo na početku maja, a temperature nikako da se ustabile. No, sada je pravo vrijeme za sređivanje proljećno-ljetne oaze. Vrtne garninure središte su terasa i balkona, no često su preskupe. Ipak, ovo ne znači da vaša proljećna oaza ne može izgledati fenomenalno i bez najnovijeg namještaja.

Palete - trend koji ne jenjava

Ako niste u mogućnosti uložiti u vrtni namještaj, uvijek ga možete napraviti od paleta. Palete se mogu nabaviti u građevinskim skladištima ili u skladištima drveta, a cijene su zaista povoljne.

Međutim, važan je i odabir detalja, poput ukrasnih jastučića.

Ako je vaša garnitura ili palete koje ste posložili u neutralnoj boji, jastučići neka budu što šareniji jer će dati poseban šarm i razigranost. Za ugodnu atmosferu u toplim večerima idealne su solarne lampice ili one na baterije, kao i fenjeri u koje možete staviti svijeću.

Tepih za vanjski prostor možete, ali i ne morate imati. On je praktičan ako nemate dosta mjesta na terasi za sve goste pa neki od njih moraju sjediti na podnim jastucima.

Osim toga, ne zaboravite na suncobran, u koji valja uložiti jer vas može služiti godinama. Kod kupovine suncobrana pripazite da je napravljen od kvalitetnog drveta i/ili aluminija, s dovoljno čvrstim postoljem i izdržljivim platnom koje će vas štititi od sunca, ali i kiše.

Cvijeće je ukras balkona

Cvijeće će obogatiti svaki prostor, bilo vanjski ili unutrašnji.

Ne morate terasu ili balkon natrpati cvijećem, već izaberite nekoliko vrsta koje dobro uspijevaju na otvorenom. To su na primjer ukrasna kopriva, pelargonije, neven ili prkos. Sve ove vrste ne zahtijevaju posebnu brigu osim malo zalijevanja i odstranjivanja suvih listova.

Manji balkon, manji namještaj

U malim prostorima uvijek je dobra opcija, preporučuju dizajneri, uzimati namještaj manjih dimenzija. Isto vrijedi i za eksterijere male površine. Mali gradski balkoni biće pretrpani i odavaće utisak zagušenosti ako namještaj - stolovi, naslonjači ili sofe budu naglašenog, bujnog volumena, kao i dimenzija. Dakle, zaboravite na glomazan namještaj! Dobro rješenje je namještaj jednostavnih, ravnih ili blago zaobljenih linija, bez previše dodataka. Naravno, pritom se ne morate odreći udobnosti i tople, lounge atmosfere. Mekana sjedišta i jastuci, dekice i detalji će vam pomoći da to postignete. Ako imate stolić, a potrebna vam je površina za serviranje i odlaganje sitnica, birajte stolić s donjom policom ili set stolića različitih veličina koji se mogu podvući jedan ispod drugog.

Materijal takođe doprinosi osjećaju prostornosti, koji je poželjan u malim eksterijerima. Birajte zato svjetlije nijanse drveta ili nekog drugog materijala ili namještaj koji je od pletenine ili žica jer šupljine u teksturi stvaraju osjećaj prozračnosti i transparentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije