Kuće i vrt

Nekoliko savjeta kako pravilno gajiti bonsai drvo

Nekoliko savjeta kako pravilno gajiti bonsai drvo
Foto: Facebook | Nekoliko savjeta kako pravilno gajiti bonsai drvo
N.N.

U drvo bonsai jako se lako zaljubiti. Ali, osim što izgleda divno, malo i slatko, valjalo bi da znate kako pravilno da ga njegujete. Donosimo nekoliko savjeta uz koje će rukovanje s ovom vrstom drveća biti lakše.

Šta je bonsai?

Bonsai su malena drvca koja rastu u saksiji, a potiču iz Kine i Japana i njihove drevne umjetnosti. Tada se bonsai nazivao penjing što bi značilo umjetnost oblikovanja minijaturnih stabala i biljaka.

Njihova specifičnost je upravo u tome što su malena, to jest ostaju minijaturna pa i te kako treba znati kako s njima rukovati i oblikovati ih. Ako ste se odlučili za ovu vrstu drveća, svakako ga kupite u specijalizovanim prodavnicama i rasadnicima kako bi vam i oni mogli preporučiti šta je najbolje, gdje ga držati i kako brinuti o njemu.

Kako uzgajati bonsai?

Biljku je važno držati na uzvišenom mjestu, ali i na mjestu koje ima dosta sunčeve svjetlosti, ali opet ne direktne. Uz to, ne odgovara im hladan povjetarac ili promaja, kao ni izravna toplota iz radijatora koji su često postavljeni ispod prozora. Tokom zime najidealnije mjesto je južna strana i temperature ne niže od 15 stepeni. Imajte na umu da mnoge bonsai biljke, poput bora, smreke i jele neće uspijevati u zatvorenom prostoru jer su isključivo za vanjski prostor.

Zalivanje je ključno. A to znači: važno je da se zemlja nikada ne osuši u potpunosti, ali i da nikada ne smijete previše zalivati. Tokom zime potrebno je rjeđe zalivanje, jer upravo suprotno, to jest prekomjerno zalivanje je jedno od najčešćih ubica ovog drvca. Voda neka uvijek bude mlaka, a bonsai voli puno vlage pa slobodno posegnite i za metodom prskanja lišća.

Ako primjetite da lišće žuti ili postaje crno na vrhovima, moguće je da korenje ima previše vode. Tada pustite da biljka potpuno osuši, a ako i dalje dolazi do istog problema pokušajte ga presaditi.

Obratite pažnju na to da je bonsai potrebno presaditi svake tri godine, zavisno od biljke, te da bi se on morao nalaziti u tegli s drenažnim rupama. Ako se želite odvažiti i opustiti u avanturu obrezivanja, svakako se prvo informišite putem interneta ili Youtube kanala. Preporučuje se prihranjivanje vještačkim đubrivom, ali pritom svakako pripazite na količinu koju koristite.

(Zadovoljna.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije