Kuća i vrt

Održavanje higijene: Koliko često treba mijenjati posteljinu?

Održavanje higijene: Koliko često treba mijenjati posteljinu?
Foto: N.N. | Održavnje higijene kreveta: Koliko često treba mijenjati posteljinu?

Prema mnogim istraživanjima, većina ljudi ne mijenja posteljinu svake sedmice. Međutim, u svjetlu preduzimanja mjera opreza i zaštite, važno je ne zaboraviti oprati plahte, posteljinu, kao i sve ostalo što vas okružuje tokom spavanja, kako bi ste se riješili brojnih mikroba i grinja.

Bakterije se mogu vrlo brzo razmnožavati u neopranoj posteljini. To je zato što se ta mikroskopska stvorenja hrane mrtvom kožom koja se svake noći nakuplja u posteljini. Uz to, vlaga koju proizvodi ljudsko tijelo dodatno pospješuje njihovo razmnožavanje. Baš zato bi oni koji pate od alergije na grinje, astme ili ekcema trebalo posebno da vode računa o higijeni mjesta na kojem spavaju.

Koliko često treba prati posteljinu?

Posteljinu perite bar jednom sedmično, pogotovo ako neko u vašem domaćinstvu ima astmu, ekcem ili alergiju na grinje. Nemojte je prati na temperaturi nižoj od 60 stepeni - na temperaturi nižoj od toga riješićete se prašine, ali grinje će preživjeti. Ako imate dijete, bilo bi dobro da operete i plišane igračke s kojima spava koje sakupljaju bakterije i druge mikroorganizme koji neće preživjeti pranje u veš-mašini. Ako se neki plišanci ne mogu prati na visokim temperaturama, stručnjaci preporučuju da ih stavite u plastičnu vrećicu i u zamrzivač, na najmanje 12 sati prije pranja. Uradite to jednom mjesečno.

Nemojte zaboraviti na pokrivač i jastuk

Stručnjaci preporučuju pranje pokrivača i jastuka najmanje dva puta godišnje. Ako je vaš jorgan periv u mašini za veš, provjerite kapacitet bubnja mašine prije nego što pokušate jorgan oprati kod kuće. Treba biti dovoljno mjesta za njegovo kretanje u mašini. Ako nema, bolje bi bilo da ga odnesete na čišćenje u ovlaštene servise. Isto tako, jako je važno da se jastuci i prekrivači osuše brzo, posebno ako imaju punjenje od prirodnih vlakana, koje zadržava vlagu i može početi truliti.

Povremeno usisajte madrac

Neki proizvođači madraca navode da usisavanje određenih vrsta madraca može oštetiti njegovo punjene, stoga uvijek provjerite upute za korištenje i njegu koje ste dobili uz svoj madrac. Ako ćete ga usisavati, upotrijebite dodatak za presvlake i najniže postavke usisavanja. Uradite to svakih nekoliko mjeseci. Nemojte zaboraviti usisati i okvir kreveta te područje neposredno ispod kreveta.

Izbjegavajte spremanje kreveta ujutro

Ovaj savjet će se svima vjerojatno najviše svidjeti jer se radi o jednom od najdosadnijih jutarnjih zadataka. Najbolje bi bilo kada krevet ne bi spremali, barem ne odmah nakon ustajanja. Tokom noći, dok spavamo, znojimo se, a uredno složen krevet zadržava tu vlagu i toplinu u krevetu, te ga čini pogodnim tlom za grinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije