Kuća i vrt

Osvježite dom proljećnim čišćenjem

Osvježite dom proljećnim čišćenjem
Foto: N.N. | Osvježite dom proljećnim čišćenjem

Proljeće je počelo prije nešto više od mjesec, a prije nego temperature porastu - oblačne i kišne dane iskoristite za čišćenje doma.

Prije nego što počnete čistiti - važno je napraviti listu obaveza koje treba da završite u kući. 

Obratite pažnju, proljećno čišćenje je dosta detaljnije od sedmičnog i mjesečnog osvježavanja kuće, tako da je važno da bude obavljeno temeljno.

Od čega početi

Kupite spužvice, krpe, zaštitne rukavice, deterdžente i sve ono što mislite da će vam biti potrebno za čišćenje.

Raščistite sve prostorije u kući, stvari rasporedite i vratite na njihova mjesta kako biste kasnije lakše očistili sve uglove vašeg doma.

Spavaća soba

Skinite staru posteljinu, pokupite prljavi veš i ponesite zimske jakne (ukoliko ih više nećete koristiti, možete ih oprati i odložiti u ormar kako bi bile spremne za narednu zimu).

Složite i prebrišite ormar

Naprijed izbacite laganiju odjeću koju ćete češće koristiti, a zimsku složite i stavite iza proljećne/ljetne odjeće. Garderobu koju više nećete nositi spakujte u kese i odnesite u neku od lokalnih humanitarnih organizacija.

Razmislite o dubinskom čišćenju 

Znate li da je dubinsko čišćenje dušeka preporučljivo raditi svakih šest mjeseci? Osim toga, na ovaj način možete osvježiti i ćilime, kao i fotelje i kauč.

Temeljno očistite prozore

Posebno se fokusirajte na daske i okvire prozora. Osim toga, ne zaboravite oprati zavjese i roletne. Usisivačem pokupite prašinu iz svih uglova svog doma, zavirite iza radijatora, kuhinjskih elemenata, iza polica i ispod kreveta i kauča.

Riješite se prašine

Presložite i prebrišite ladice u kuhinji, spavaćoj i dnevnoj sobi. Prilikom čišćenja frižidera, zamrzivača i polica s hranom obavezno provjerite rokove trajanja, izbacite pokvarenu hranu i napravite listu svega što treba da kupite. Obrišite prašinu s ostalih površina, obavezno prebrišite okvire slika, televizor i ostale elektronske uređaje.

Ne zaboravite kupatilo

Uz alkoholno sirće, sok od limuna, sodu bikarbonu i malo vode možete se vrlo lako riješiti kamenca koji se nakuplja u različitim dijelovima kupatila. Prebrišite ogledala, pločice i stakla i ne zaboravite očistiti prozore. Riješite se praznih flašica od šampona i kupki, kao i iskorištenih tuba kaladonta te napravite listu svih preparata koje treba da kupite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije