Kuća i vrt

Ove voćke vam mogu olakšati čišćenje kuće

Ove voćke vam mogu olakšati čišćenje kuće
Foto: Pixabay | Ove voćke vam mogu olakšati čišćenje kuće

​Čišćenje kuće nikome nije omiljena aktivnost, posebno ne onda kada nam oduzima vrijeme od vikenda i trenutaka koje možemo provesti sa porodicom i prijateljima.

Ako tome dodamo i otpor mnogih od nas prema korišćenju brojnih hemikalija, čišćenje kuće spada u mrskije poslove za koje nam treba dodatna motivacija.

Zato vam otkrivamo čudesno dejstvo tri najprirodnija moguća sredstva za čišćenje koja će vam biti od pomoći za redovno održavanje pojednih dijelova domaćinstva: grejp, limun i banana.

Kako piše Express, stručnjak za čišćenje Dominika, koja na Tik Toku često objavljuje savjete za čišćenje i održavanje kuće, kaže da ćete uz pomoć ove tri voćke uštedeti vrijeme prilikom čišćenja kupatila, mikrotalasne rerne i održavanja kožnih cipela.

Grejp

Odlično rješenje za čišćenje kupatila upravo je sok od grejpa. Može se koristiti za čišćenje umivaonika ili kade, a sve što treba uraditi da bismo napravili ovo prirodno sredstvo je prepoloviti grejp i umočiti ga u kuhinjsku so.

Pospite obilno po površini koju želite očistiti, a kada završite, temeljito isperite područje toplom vodom. Tako se grejp može koristiti u čišćenju kamenca i blage buđi, a uz to i odlično miriše.

Limun

Preporučuje se limunov sok za čišćenje mikrotalasne rerne kao i obične rerne, a ono što je potrebno da napravite ovo sredstvo za čišćenje jeste da u posudi pomiješate limunov sok s vodom, pa tu posudu stavite u mikrotalasnu rernu.

Uključite je na dvatri minuta na maksimum, a nakon što završi s radom, ostavite vrata zatvorena još nekoliko minuta kako biste spriječili da para izađe.

Na kraju obrišite unutrašnjost mikrotalasne rerne pamučnom krpom. Na isti način funkcioniše i sa običnom rernom, ali posudu ostavite 20 minuta na 200 stepeni.

Pored ovoga, limunov sok možete koristiti i za uklanjanje neprijatnih mirisa iz mašine za sudove tako što ćete posudu sa iscijeđenim limunom ostaviti preko noći u praznoj mašini.

Takođe, ako trljate polovinom limuna po dasci za sjeckanje, uklonićete mrlje, ali i bakterije.

Banane

Malo zvuči čudno, ali blogerka koja je isprobala kaže da bi kora od banane mogla biti rješenje za zaštitu kožnih cipela.

Kalijum koji se nalazi u korama od banane često je ključni sastojak nekih lakova za cipele.

Sve što vam treba za ovaj trik jeste kora od banane i pamučna krpa. Obrišite cipelu nekoliko puta unutrašnjom stranom kore banane, a zatim ponovno krpom. Redovnim korišćenjem kore banane na kožnim cipelama zaštitićete ih od pucanja.

 

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije