Kuće i vrt

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo čistiti vodom

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo čistiti vodom
Foto: Pixabay | Pet stvari koje nikada ne bi trebalo čistiti vodom
N.N.

Većina domaćica kada čisti kuću koristi vodu kako bi obrisala prvi sloj prašine, a tek onda upotrebljava hemijska sredstva za čišćenje.

Iako je voda ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ipak postoje neke stvari za koje ona nije prikladna tečnost.

Laminat

Premda su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom na kraju može oštetiti.

Kako biste spriječili "podizanje" poda, najbolje je da koristite sredstvo namijenjeno samo za laminate, razblaženo u maloj količini vode.

Pliš

Čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije najbolja odluka. Ako se osjetljiva vlakna natope, pa se osuše, mogu da ostanu u lošem položaju, te na namještaju ostaje trag brisanja.

Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka su najbolje rješenje za čist i dugotrajan pliš. Isto važi i za osjetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Elektro-uređaji

Prljavštinu na ekranu, tastaturi, daljinskom upravljaču i sličnim aparatima uvijek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe možete da poprskate sredstvo za čišćenje na krpu i tako očistite uređaj.

Koža

Namještaj od kože naročito je osjetljiv. U kombinaciji sa vodom mogu da ostanu pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može da postane porozan i napuknut.

Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo proizvode za tu namjenu.

Mermer

Prilikom čišćenja mermera nemojte koristiti vodu, već ga uvijek čiste suvom krpom. Kamenac koji se nalazi u vodi može dovesti da toga da mermer izgubi svoj sjaj.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije