Kuća i vrt

Pet znakova koji ukazuju na truljenje biljke

Pet znakova koji ukazuju na truljenje biljke
Foto: Pixabay | Pet znakova koji ukazuju na truljenje biljke

Različite sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti, recimo, vole suvu zemlju, dok paprat obožava vodu.

Previše ili premalo vode neke biljke bi moglo da uništi, zato bi trebalo obratiti pažnju i pratiti kako izgledaju, jer one same pokazuju da nešto nije kako treba.

Pretjerano zalijevanje može da prouzrokuje truljenje korena, a kada je koren sasvim uništen, biljci više nema pomoći. Zato je važno reagovati na prve znake upozorenja koje biljka šalje.

Na ovih pet znakova bi trebalo da obratite pažnju, jer oni ukazuju da biljke zalijevate više nego što im je potrebno.

Zemlja je uvijek mokra na dodir

Zemlja u kojoj je cvijeće na prvi pogled, može se učiniti suvom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako provjerite ispod površine i osjetite da je zemlja unutra vlažna, nema potrebe dolijevati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od prethodnog zalijevanja.

Takođe, imajte na umu da biljke uvijek moraju biti u saksijama koje imaju rupe na dnu, kako bi višak vode mogao da izađe.

Listovi su žuti

Žuti listovi su jedan od prvih znakova pretjerano zalijevanja, ali listovi često požute i ako biljka nema dovoljno vlage.

I u ovom slučaju provjerite zemlju ispod površine - ako je zemlja iznutra vlažna, tada su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suva, vašoj biljci je potrebno zalijevanje.

Stabljika je meka

Ako je stabljika biljke mekana, trebalo bi odmah prekinuti zalijevanje, jer je biljka na početku truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika je siguran znak da se ne može spasti ako nastavite da joj dodajete vodu.

Listovi imaju smeđe ivice ili mrlje

Ponekad, ako lišće uzima previše vode, njegove ćelije postaju prezasićene vlagom i pucaju, a to uzrokuje stvaranje smeđih mrlja. I u ovom slučaju tamne mrlje na lišću ukazuju na manjak vode, pa provjerite kakva je zemlja unutra, odnosno ispod površinskog sloja - suva ili vlažna.

Smeđa boja po ivicama lišća obično ukazuje na premalo vlage, dok mrlje u sredini lista često pokazuju prekomjerno zalijevanje.

Zemlja u saksiji privlači insekte

Komarci i drugi insekti obožavaju vlažno tlo, pa ukoliko uočite da se skupljaju oko vaših biljaka, vrijeme je da usporite sa zalijevanjem.

Bilo koju sumnju možete potvrditi nježnim vađenjem biljke iz saksije i protresanjem. Tada pogledajte kako korijen izgleda. Ako je problem u prekomjernom zalijevanju, korijen će na dodir biti gnjecav i izgledaće tamnije.

Takođe, tlo takve biljke može ispuštati i čudan, kiselkasti miris zbog bakterija koje vole vodu i razmnožavaju se oko korijena.

Kako spasiti biljku?

Ukoliko ste sigurni da vaša biljka propada zbog previše vode, svakako joj uklonite mekane i oštećene dijelove korena, pa biljku presadite u novu, suvu zemlju.

Potom je stavite na osunčano mjesto sa dobrim protokom vazduha i ne zalijevajte je neko vrijeme.

Kada vidite da se oporavila, što bi trebalo da se dogodi za nedjelju dana, počnite pomalo da je zalijevate, ali manjim količinama vode nego ranije.

Uvijek je bolje zalijevati manje, nego više. Takođe, prije svakog zalijevanja provjerite zemlju ispod površinskog sloja.

Osnovni savjet je da kada kupite novu biljku, dobro istražite njene potrebe - koliko svjetlosti joj je potrebno, kakvu zemlju voli i koliko je često treba zalijevati.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije