Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Piši - briši zidovi, najjeftinija ideja za maštovite dekoracije u vašem domu

Piši - briši zidovi, najjeftinija ideja za maštovite dekoracije u vašem domu
Foto: N.N. | Piši - briši zidovi, najjeftinija ideja za maštovite dekoracije u vašem domu
Minja Šuković

Table za pisanje ili čitavi zidovi pretvoreni u njih u enterijerima kafića, restorana ili stanova nisu novost, a prednosti su im mnogobrojne.

Dok je u neka, ne tako davna vremena tamni zid u enterijeru bio nezamisliv, sad je takav odabir izuzetno poželjan u uređenju prostora.  Mnogi pogrešno vjeruju da će u maloj sobi svjetliji zidovi pridonijeti tome da prostor izgleda veći. Baš suprotno. Ovaj efekat ćete dobiti ako se odlučite za tamnije zidove, tvrde dizajneri enterijera. Odabirom tamnog zida možete dati jednu dodatnu dimenziju ako se odlučite za perivu boju po kojoj se može pisati kredom, a onog trena kad vam dosade crteži, ilustracije ili poruke, lako ćete ih obrisati običnom mokrom spužvom. 

Često se za opis ove boje kaže da je to "boja koja imitira školsku ploču", pa se zato na odjelu boja i lakova može kupiti u nijansi tamnozelene ili antracit sive. I bez straha - nakon nabavke boje ne slijedi nikakva komplikacija, jer se ona nanosi uobičajenim alatima za bojenje zidova, valjkom i kistom. Važno je samo da se stave dva sloja boje, te da između stavljanja prvog i drugog prođe nekoliko sati.

Izvrsno je rješenje za sve neodlučne kreativce jer površina na kojoj mogu ispisivati inspirativne poruke ili šarati mala umjetnička djela zadovoljava sve one željne promjene izgleda svog malog carstva u kojem borave.

Prednost ove male intervencije u vašem prostoru je prije svega lako dostupan materijal, koji se može kupiti u gotovo svim trgovinama bojom. Osim toga, njeno korištenje nije ograničeno samo za zidove jer se može koristiti na drvetu, staklu i keramici pa njom možete ofarbati vrata frižidera, radijator ili radnu površinu stola.

Započnite sa detaljima

Prije nego što se odlučite na veliki korak i ofarbate cijeli prostor u crnu boju, započnite s manjim dijelovima stana. Na ovaj način najbolje možete vidjeti kako će se crna uklopiti u vaš dom. Male promjene su odlična strategija koja može imati prilično dalekosežne efekte. Najbolji način da ublažite tamne tonove je da u prostoriju ubacite namještaj u nekoj veoma svijetloj boji kao što je bijela. Možete dodati razne dekorativne detalje u nekim nježnijim nijansama i namještaj koji je u donjem dijelu crn, a u gornjem u nekoj svijetloj nijansi.

Pustite mašti na volju

Ovim bojama konačno možete svom djetetu obezbijediti kreativni kutak u kojem može bez straha crtati po zidu ili ukrasiti druge površine svog doma, od onih na kojima želite ispisivati poruke, spiskove šta treba kupiti, recepte, možda napraviti polja slična onima u planeru ili kalendaru u koja ćete moći zapisivati dnevne obaveze.

Ideja ima bezbroj, a neki su šaljivci i svoje frižidere obojili, a na njima napisali "danas nema dijete".

Jedna od praktičnih primjena je umjesto da imena gostiju pišete flomasterima po plastičnim čašama, da na šoljicama obojite manje površine na koje ćete u takvim prilikama upisivati imena kredom.

Uz pomoć ove vrste boje mogu se obojiti i ladice pa na njima zabilježiti šta se u njima nalazi.

Postupak kod premazivanja površina bojom za školske ploče: 

  1. Odaberite površinu koju želite obojiti. Ukoliko na zidu već postoji osnovni premaz, preko njega direktno nanesite boju za školsku ploču. Ako je postojeća podloga drvo ili metal, prije nego što počnete s bojenjem potrebno je na površinu nanijeti prajmer ili osnovnu boju.
  2. Prije nego što se primite valjka, boju je potrebno dobro izmiješati kako biste dobili ravnomjernu teksturu boje. 
  3. Pomoću valjka na površinu nanesite najmanje dva sloja boje za školsku ploču, pazeći da između svakog nanošenja sačekate da se prethodni sloj osuši. Nakon posljednjeg nanošenja boje ostavite površinu da se suši 24 časa, nakon čega je spremna za korištenje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije