Kuće i vrt

Pravilno sušenje cvijeća za dugotrajni ukras u kući

Pravilno sušenje cvijeća za dugotrajni ukras u kući
Foto: N.N. | Pravilno sušenje cvijeća za dugotrajni ukras u kući
N.N.

​Rezano cvijeće u vazi ima vrlo kratak životni vijek, koji obično traje do sedam dana. Međutim, kao jednako atraktivan, ali dugotrajan ukras, cvijeće možete očuvati pažljivim sušenjem. Najjednostavnija i najjeftinija varijanta sušenja cvijeća je pomoću vazduha. Druge metode bi mogle biti bolje za očuvanje originalne boje koju je vaše cvijeće imalo prije nego što je uvenulo.

Ljudi često koriste sredstva za sušenje koja uključuju mješavinu pijeska, aktivnog ugljena, glicerina, gela, boraksa, piljevine i kukuruznog škroba. Biljke se mogu sušiti i korištenjem sušilica, mikrovalnih i standardnih rerni.

Ali, najčešći način je dobro poznato vješanje biljaka u tamnim i suvim sobama. Kada vise naopačke, to im omogućava ravnanje. Što je prostor topliji, biljke se brže suše, a može pomoći i dodavanje ventilatora u sobu.

"Testiranje biljaka i različitih tehnika sušenja svakako je potrebno", kaže Sindi Hajnes, asistentkinja hortikulture na državnom univerzitetu Ajova. Ona ističe da jedna tehnika ne djeluje jednako na sve biljke, te dodaje da korištenje pijeska koji sadrži silika gel za sušenje biljaka ima bolji učinak na očuvanje njihovih prirodnih boja.

Ovom metodom čitava glava cvijeta se potopi ili pokrije kutijom silika gela ili pijeska. "Ovo se često koristi za delikatno cvijeće kojem ne odgovara suvi vazduh ili za cvijeće koje će se koristiti za dekoraciju pa vam ne treba njegova stabljika", objašnjava Hajnesova.

Cvijeće manje vlažnosti, lišće, žitarice i trava najpopularniji su odabir za ukras stolova ili korištenje u posebnim prilikama. Kombinacijom različitih boja, veličina i oblika može se postići prekrasan izgled i dekoracija.

Cvijeće poput kuglastog šćira, slamnatog cvijeća i pijetlove krijeste ima latice koje su polovično suve pa se vrlo brzo osuše i ostanu u originalnom obliku tokom i nakon procesa sušenja.

Ove se vrste, uz nekoliko određenih trava i žitarica, često navode kao cvijeće za sušenje. Druge biljke, sličnije sukulentima, imaju manje uspjeha kao sušeno cvijeće.

Sušeno cvijeće se obično aranžira u buketima, ali ima i mnogo širu primjenu. Mogu se koristiti za kuvanje (u tortama ili kao čaj), za kupke (u kombinaciji s gelom za tuširanje), ili za ukrašavanje poklona.

Savjeti za sušenje cvijeća:

- prikupite cvijeće ujutro, nakon što ispari rosa, što će spriječiti stvaranje plijesni,

- cvijeće koje planirate sušiti treba da bude procvjetalo: u periodu kada se suši, cvijeće će se nastaviti otvarati, kažu botaničari,

- uklonite lišće sa stabljika dok ste još vani,

- prikupite više cvijeća nego što mislite da će vam trebati, jer je osušeno cvijeće vrlo lomljivo.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se većina cvijeća osuši nakon dvije sedmice sušenja na vazduhu i biće vrlo suvo na dodir. U osušenom stanju i bez direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti zadržaće boju i s vremenom se neće puno promijeniti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije