Kuća i vrt

Savjeti da afrička ljubičica bujno i raskošno cvjeta 10 mjeseci godišnje

Savjeti da afrička ljubičica bujno i raskošno cvjeta 10 mjeseci godišnje
Foto: Hans Braxmeier/Pixabay | Savjeti da afrička ljubičica bujno i raskošno cvjeta 10 mjeseci godišnje

​Popularna sobna biljka, afrička ljubičica, koja ima predivne, nježne i svilenkaste cvjetove u bijeloj, ružičastoj i ljubičastoj boji, ima mogućnost da cvjeta čak deset mjeseci u godini.

Iako se to najviše dešava u ljetnjem periodu, ukoliko pravilno njegujete ovu biljku, obradovaće vas cvjetovima i u ostalim godišnjim dobima. Cvjetovi afričke ljubičice podsjećaju na onu poljsku, zbog čega je i dobila takvo ime.

Ova biljka nije suviše zahtijevna za njegu i održavanje, a ipak mnogima ne polazi za rukom da je gaje, pa često uvene posle prvog cvjetanja.

Ukoliko primijenite ove savjete, to više neće biti slučaj.

Držite je dalje od direktnog sunca

Ljubičice treba da budu na izvoru svjetlosti, recimo na potprozorskoj dasci, ali ne na udaru direktnog sunca. Takođe, ne bi trebalo da budu na pretoplom mjestu, iako temperatura ne bi trebalo da ide ispod 15 stepeni, niti da prelazi 27.

Budući da hladnoća često dolazi od tla, dobro je da ispod saksije stavite izolaciju u vidu parčeta stiropora koji će biti između podloge i saksije.

Požutjeli listovi i izostanak cvjetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svjetlosti. Ipak, kao što je napomenuto treba voditi računa i o tome da svjetlosti ne bude previše, jer će se pojaviti tačkice na listovima.

Zalivajte odstajalom vodom

Ljubičicama najviše prija odstajala voda, sobne temeprature. Preporučljivo je da vodu sipate u tacnu saksije, a ne direktno u zemlju. Poslije tridesetak minuta iscijedite višak vode, jer je za to vrijeme cvijet već upio koliko mu je potrebno.

Vodite računa o količini vode

Kada je ljubičica u cvatu, pazite da ne pretjerate sa količinom vode, jer joj je tada potrebno mnogo manje nego inače. Ako primjetite da ljubičica počne da vene, a redovno je zalivana i stoji na odgovarajućoj poziciji, to znači da ste ipak pretjerali sa dodavanjem vode.

U tom slučaju je presadite u suvu zemlju.

Jedan trik, koji će vašu uspješnu njegu potpuno zaokružiti je i da ljubičice okrećete s veremena na vrijeme - tako će definitivno bolje uspijevati.

 

(Telegraf.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije