Kuća i vrt

Savjeti i trikovi koji će olakšati peglanje

Savjeti i trikovi koji će olakšati peglanje
Foto: Pixabay/Ilusrtacija | Savjeti i trikovi koji će olakšati peglanje

Malo je tako omraženih i naizgled beznadežnih kućnih poslova kao što je peglanje.

Nije dovoljno što veš mora da se odvaja, pere, kači, skuplja – neophodno ga je i ispeglati, da bi vaše stvari zablistale u punom sjaju i duže ostale očuvane. 

Aluminijumska folija ispod navlake štedi vrijeme peglanja

Peglanje veša velikih dimenzija uz pomoć spajalica

Mnogo bitniji efekat peglanja od ovih estetskih zahtjeva je higijena, jer pegla za veš u potpunosti poslije pranja dezinfikuje sve tkanine, uklanja mikrobe i pogotovo kada su u pitanju dječije stvari, posteljina ili peškiri, sprečava pojavu infekcija i iritacija.

Ima li pomoći, savjeta i trika da peglanje ide brže, lakše i bez greške? 

Jedan od prvih koraka ka bržem peglanju je sortiranje odjeće. Mnogo je brže da razvrstate košulje, osjetljive bluze, haljine, komade sa aplikacijama, našivenim perlicama, od posteljine, peškira, bijelog veša.

Peglanje osjetljive odjeće je sporo, pipavo i mora se peglati na nižim temperaturama. Da biste peglali bezbjedno, ove komade peglajte prve, kada pegla nije vrela i manja je šansa da se odjeća ošteti, imate više pažnje i vremena da se delikatnom peglanju posvetite.

Pripremite peškir, kao i vlažnu pamučnu krpu za peglanje ove garderobe i tako ćete biti sigurni da se ništa neće istopiti ili iskidati ali i da se nabori neće praviti sa naličja.

Rasporedite veš tako da slične komade peglate za redom, tako da vam je i pegla namještena na odgovarajuću temperaturu, da ne gubite vrijeme na čekanje da se ohladi.

Takođe, razvrstajte veš i po dužini i vrsti. Brže se pegla kada su vam na gomili prvo košulje koje zahtijevaju puno okretanja, namještanja i mnogo pažnje od peškira ili stolnjaka, posteljine koje možete ostaviti za kraj, kada se već umorite.

Ispeglana navlaka za peglanje za veš bez nabora

Veoma bitan faktor pri peglanju je i daska za peglanje i njena navlaka.

Najlakše se veš pegla pomoću daske, jer je u potpunosti prilagođena svojoj namjeni – ima širinu, visinu i špic koji mnogo olakšavaju peglanje svakog komada odjeće.

Naravno, navlaka za peglanje mora da bude zategnuta, savršeno ravna kako se nabori ne bi prenosili na veš koji se pegla, da ne bježi, ne gužva se kada se prevlače dugački komadi poput posteljine.

Dobro je da je termoizolovana, da ne može da se lako progori, ili da je makar od debljeg materijala. Kvalitetne navlake za peglanje provode toplotu kroz tkaninu, i tako ubrzavaju peglanje, jer skoro da nema potrebe okretati odjeću da bi se peglalo s obe strane.

Aluminijumska folija ispod navlake štedi vrijeme peglanja

Jedan od trikova kako da ovaj efekat profesionalnih navlaka postignete uz malo domišljatosti je da ispod svoje obične navlake, stavite aluminijumsku foliju cijelom dužinom.

Na ovaj način će se toplota vrlo brzo prenositi kroz vlakna odjeće, neće ostajati nabori, a vi ćete uštedjeti vrijeme.

Pročitajte još: 

Napravite sprej koji ispravlja odjeću, bez pegle

Greške kod peglanja odjeće, kako ih ispraviti?

6 trikova za savršeno ispeglan veš – bez peglanja

Peglanje po dužini – pravilno peglanje veša

Česta greška, koja se potkrade pri peglanju je kružno peglanje.

Pravilno i mnogo lakše i efikasnije je, peglati po dužini, dakle po najdužoj osi odjeće, sa što manje podizanja pegle. Tako se pegla manje hladi, glatko klizi i ispravlja nabore prateći pravilno šavove, ne ostavljajući na naličju preslikana ulegnuća, kao kad se šavovi poprijeko peglaju i usjecaju.

Peglanje po dužini upola skraćuje vrijeme, pogotovo kada je u pitanju peglanje dužih komada, pri tom, ne tegli niti ćeba vlakna.

Destilovana voda za peglanje osjetljive odjeće preko krpe

Čak ni izbor vode za peglu ne treba da bude slučajan. Kvalitetne moderne pegle na paru imaju sisteme koji ih štite i oslobađaju kamenca, veš je bezbijedan od neželjenog flekanja ili mrvljenja iz pegle, što je bio čest slučaj kod starijih modela.

Ipak, destilovana voda za peglanje je preporučljiva jer daje posebno delikatnim tkaninama mekoću i baršunatost poslije peglanja, što tvrda voda sa kamencom nikada ne može, do te mjere.

Peglanje osjetljive tkanine je uvijek bolje s naličja, prevrnuto, posebno ako ima vez, čipku, rese, perlice ili osjetljive aplikacije. Naravno, nek vam je peškir pri ruci, prepeglajte preko njega, da se ne biste kajali kasnije. Na ovaj način samo ubrzavate postupak i silan trud da ispeglate između osjetljivih uskih dijelova vrhom vrele pegle.

Peglanje posteljine preko stolice 

Dugi komadi veša, poput dušečnih, jorganskih čaršava ili velikih stolnjaka, uvijek su komplikovani za peglanje jer dok ste jedan kraj ispeglali, drugi se vuče po podu i gužva. Pored toga što radite uzaludan posao, ovo nimalo nije higijenski a to je jedna od osnovnih svrha peglanja uopšte.

Čak ni visoke i široke daske nisu dovoljne za peglanje posteljine.

Peglanje stolnjaka nije ništa manji problem, pogotovo što često imaju i vez, rese ili su od osjetljivog materijala koji lako klizi. Ipak, postoji vrlo lako i dostupno rješenje, koje uvijek možete primjeniti i sebi olakšati posao.

Stavite sa svakog kraja daske za peglanje po jednu stolicu, okrenutu naslonom ka vama. Tako ćete kada peglate, kraj čaršava koji je neispeglan imati položen na jednu stolicu, sredinu na dasci koju peglate, a ispeglan kraj će se nalaziti na drugoj stolici. Čaršav ili stolnjak će biti daleko od poda, ispeglani u cjelosti bez naknadnog gužvanja.

Peglanje veša velikih dimenzija uz pomoć spajalica

Neki komadi odjeće kao da se protive svakom načinu peglanja pa ih je vrlo teško savladati, pogotovo ako su većih dimenzija, nepravilnog, kružnog kroja ili sa mnoštvom karnera.

Precizna pegla oštrog vrha, tu će naravno biti od velike pomoći, ali postoji još jedan trik koji možete primjeniti. Uhvatite krajeve koji vam bježe spajalicama i između njih precizno ispeglajte. Ovako vam neće ispadati dijelovi koje ne možete da pridržavate dok peglate, a neće se ni izgužvati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije