Kuća i vrt

Savjeti za uspješan uzgoj i njegu: Orhidejama gode prirodno svjetlo i vlaga

Savjeti za uspješan uzgoj i njegu: Orhidejama gode prirodno svjetlo i vlaga
Foto: Unsplash | Savjeti za uspješan uzgoj i njegu: Orhidejama gode prirodno svjetlo i vlaga

Orhideje, elegantne i egzotične, već neko vrijeme najpoželjniji su cvijet u enterijerima, a domove ukrašavaju svježinom zelenila i prekrasnim mesnatim listovima, te nježnim laticama neodoljivih pastelnih nijansi.

Ali, istovremeno, orhideje imaju reputaciju osjetljivih kućnih biljaka teških za održavanje… Njega orhideja je malo drugačija nego njega ostalih kućnih biljaka, ali uz dobre savjete, one mogu cvjetati godinama u vašem domu.

Pozicija

Orhideja je kućna biljka, dakle stvorena za enterijere, dok eksterijeri nisu dobra opcija za njen uzgoj, čak i kada je riječ o sunčanom podneblju. Pronađite u domu mjesto koje ima puno prirodnog svjetla, poput prozorske daske, te će orhideje  cvjetati i nekoliko puta godišnje. Ali, budite oprezni i pazite da orhideja ne bude izložena jakom suncu, koje bi moglo štetiti najviše listovima. Ako vidite da se to događa, bolje je ostaviti je ipak na istom mjestu, ali staviti zavjese između prozora i orhideje.

Zalijevanje

Orhideji treba voda da procvjeta, ali joj ne odgovara obilno i često zalijevanje. Tlo držite vlažnim i zalijevajte ga tek kad vidite da se supstrat počinje sušiti i kada primijetite da je korijen potpuno pobijelio. Njihovi debeli mesnati listovi zadržavaju vodu, pa ne brinite da će se osušiti. Zalijevajte je vodom koja je odstajala i dobila sobnu temperaturu. Orhideje nikada ne stavljajte pod mlaz vode.

Orhideje je najbolje potapati - uzmite posudu veću od one u kojoj je orhideja, napunite je vodom sobne temperature, te stavite posudu s orhidejom da se natapa oko 20 minuta. Izvadite je iz vode i ocijedite te vratite na mjesto. U tu istu vodu, kada je vrijeme prihranjivanja, stavite preporučenu količinu gnojiva dva puta mjesečno tokom proljeća i ljeta. Listove takođe navlažite prilikom ovog potapanja tako da ćete ih poprskati vodom. Tako ćete ih osloboditi prašine, pa će lakše disati.

Idealna temperatura

Većini orhideja idealna je sobna temperaturu od oko 22 stepena Celzijusa, te je bitno da se ona nikada ne spusti ispod 10, kao ni da je iznad 30 stepeni. Naravno, ono što im je potrebno je jako vlažno okruženje jer tako najbolje cvjetaju (između 60 i 80 odsto vlage u vazduhu), jer su njihovo prirodno stanište tropska i suptropska područja u kojima je vlažnost vazduha vrlo visoka.

Vlagu za orhideje ćete osigurati na sljedeće načine:

- plastičnu teglu s orhidejom stavite u veću teglu čije ste dno napunili šljunkom i zalili vodom. Bitno je da tegla s orhidejom nije uronjena u vodu, nego da je blizu nje. Isparavanje vode davaće vlagu korijenju.

- ovlaživač vazduha stavite blizu orhideje, jer će on moći zadržati potrebnu vlagu tačno u području gdje je biljka.

- stavite orhideju u kuhinju ili kupatilo ako u njima postoji prirodan izvor svjetla. Isparavanje vode iz tuševa ili kuvanje hrane pomoći će da procvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije