Kuća i vrt

Što je bilo IN sada je OUT: Hladne nijanse ustupaju mjesto prirodi

Što je bilo IN sada je OUT: Hladne nijanse ustupaju mjesto prirodi
Foto: N.N. | Što je bilo IN sada je OUT: Hladne nijanse ustupaju mjesto prirodi

Svedoci smo svakodnevne promjene trendova kojima se okružujemo, koje nosimo i koje obožavamo, bilo da se radi o trendovima u uređenju našeg doma, najnovijim modnim ili onim u ishrani. Sa dolaskom nove decenije stručnjaci prognoziraju šta će nam sve to ona donijeti, posebno kada je dekorisanje enterijera u pitanju. Ono što je razočaravajuće je to što će stil u kojem ste slavno ukrašavali svoj dom ove sezone biti van trenda. Upečatljiv zid, rustična masovna klizna vrata i rose gold detalji samo su neke od stvari koje više neće biti tako popularne.

Kompletan bijeli ili sivi dekor

Ovaj trend morate da zaboravite. Sterilan i hladan izgled doma više nije u trendu. Mnogi poznati dizajneri složili su se da će ove godine biti mnogo manje bijele i sive boje u uređenju enterijera. Hladne boje će zamijeniti toplije nijanse, a depresivne sive zidove zamijeniće nježna bež ili zelena kao i druge neutralne nijanse prirode.

Dizajneri kažu da se treba fokusirati na razigraniji dizajn, boje i teksture. Popularna tehnika u opremanju doma biće mix and match, odnosno uklapanje nespojivog, u modnim trendovima, kao i u trendovima u enterijeru.

Rustikalni stil

Rustikalni stil podrazumijeva ukrašavanje doma baš kao da se oko njega nalaze nepregledni pašnjaci i svjež vazduh. Po starim trendovima gradski domovi su dekorisani baš u ovom idiličnom, toplom, udobnom maniru, ali vrijeme je da to završi. Moderni farmhouse stil postao je popularan u posljednjih nekoliko godina, ali je bio prisutan oduvijek pod raznim imenima (country, rustic). Ovakav stil veoma je pristupačan i komforan, ali prema dizajnerima enterijera njegova sezona je završila.

Velika rustična klizna vrata i naizgled zastarjela kuhinja nisu više atraktivne opcije. Minimalizam i moderni dekor biće mnogo prihvatljivija varijanta u ovoj godini. Bijele zidove i rustične detalje zamijenite detaljima u atraktivnim i odvažnim nijansama.

Zidovi u upadljivim bojama

Farbanje jednog zida je super način da isprobate neku boju dok ne okrečite ostatak vašeg životnog prostora. Jedan zid u drugačijoj boji postaje opcija koju potpuno morate izbaciti u 2020. Dizajneri su prognozirali da je ovaj trend u nestajanju, a posebno u bojama kao što je ružičasta, narandžasta ili bilo kakva nijansa pastelnih boja. Dizajneri takođe poručuju da se treba oprostiti s mesinganim detaljima, rose gold detaljima, kao i s bilo čime što je u čuvenoj millenial pink boji. Umjesto toga, savjetuju da koristimo teksture, odnosno da se uređenje enterijera fokusira na vještačko krzno, drvo ili kožu u dekoru. Takođe, savetuju i korištenje arhitektonskih elemenata.

Pinterest izdvojio najveće trendove u uređenju interijera za 2020. godinu

Pinterest je već godinama jedna od najvažnijih adresa na koje se odlazi u potrazi za inspiracijom, bilo da se radi o modi, ljepoti, interijerima, ukusnim receptima itd. A baš kao i ostale društvene mreže, poput Instagrama i Facebooka, i Pinterestovi algoritmi prate šta pretražujete. To mu omogućava predvidjeti najveće trendove u odnosu na ono što korisnici pretražuju, a trend prognoze lansira se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Kako se bliže topliji dani, možda je idealno vrijeme za unijeti neke promjene u svakodnevni život. Jedna od njih može biti uređenje (ili preuređenje) vašeg doma.

Prema njihovom izvještaju, održivost je vodeći trend kad je u pitanju uređenje doma. Pojam garden rooms jedan je od najpretraživanijih u 2019. godini i biće veliki trend u godini ispred nas. Garden rooms najbolje se može opisati kao soba u kući ili stanu u kojoj se nalazi puno sobnih biljaka i sve se to može naglasiti dekorativnim detaljima u zelenoj boji, odnosno pretvoriti je u zelenu oazu u kojoj ćete uživati u ispijanju omiljenog napitka ili čitanju omiljene knjige. U porastu je i pretraživanje pojma microgreens, a odnosi se na uzgoj vlastitog bilja i povrća u stanu.

U trendovima uređenja kupatila prevladavaće španski stil, koji karakterišu boje i bogati uzorci na kupatilskim podovima, koji će podići svaki minimalistički dizajniran dom. Pretraživale su se i japanske kade, koje su idealne su za male prostore, a jako su duboke pa je opuštanje zagarantovano.

Ostatak doma biće obilježen francuskim antikvitetima i raskošnim, starinskim stilom, dok u uređenju dnevnog boravka, kao suprotnost navedenom, prevladava indijski stil, koji karakterišu boje, podni jastuci i drvo.

Puno su se pretraživali pojmovi kao što su kućno kino i audio-sobe - prostori u kojima ćete u miru uživati u gledanju omiljenih filmova i serija odnosno slušanju muzike. Ideje za uređenje kutka za kafu tražile su se 751 odsto više nego prošle godine. Takav kutak u kojem ćete uživati u ispijanju omiljenog toplog napitka baš kao u kafiću možete urediti u kuhinji ili dnevnom boravku.

S obzirom na to da se sve vrti oko prirode, okoline i održivosti, vanjski barovi, solarna rasvjeta, second-hand dekoracije za dom i uređenje vrta u australijskom stilu biće veliki trendovi u godini pred nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije