Kuća i vrt

Stručnjak otkrio koliko često treba mijenjati četku za WC šolju

Stručnjak otkrio koliko često treba mijenjati četku za WC šolju
Foto: Pixabay | Stručnjak otkrio koliko često treba mijenjati četku za WC šolju

Iako većina nas zaboravlja na toaletnu četku i nikada je ne mijenja, stručnjaci kažu da bi trebalo da je mijenjamo češće nego što mislimo jer je ona prenosilac bolesti.

Pokušajte da se sjetite kada ste posljednji put promijenili četku za toalet. Većina nas se vjerovatno ni ne sjeća, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da ga mij enjate najmanje svakih devet mjeseci da biste spriječili širenje klica. Zato kada sljedeći put budete čistili toalet, razmislite o bakterijama koje vrebaju oko vas, prenosi Metro.

Nik Šeklok iz Online Bedrooms objašnjava: “Ne shvatamo koliko često moramo da mijenjamo stvari u svom domu sa higijenske tačke gledišta. Ako stvari izgledaju čisto, jednostavno ih ostavljamo. Međutim, postoji realna opasnost ako ne zamijenite neke od stvari, kao što je četka za toalet, jer bakterije koje se zadržavaju mogu da izazovu širok spektar zdravstvenih problema.“

Prljava četka ne samo da neće dobro očistiti vaš toalet, već vam može prenijeti razne bolesti. Prema riječima Elizabet Skot, kodirektora Simmons centra za higijenu i zdravlje kuće i zajednice, ako neko u vašem domaćinstvu ima gastrointestinalnu bolest, četka postaje „zarazni materijal“ i treba je baciti u smeće.

Vodoinstalater Geri Džonson takođe dodaje:

“Imajte na umu da četka za toalet ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već može da zarobi izmet ili toalet papir, što je nehigijensko i nezdravo. Smjernice preporučuju bacanje plastičnih četkica koje su promijenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Pored toga, trebalo bi da dezinfikujete glavu četkice nakon svake upotrebe ili najmanje jednom nedjeljno. Ovo je nešto što se očigledno zanemaruje.

U istraživanju koje je sproveo Consumer Reports, više od 77 odsto ispitanika priznalo je da nikada nije čistilo četku za toalet, a neki su tvrdili da nisu bili svjesni da je to neophodno. Na sreću, nije previše teško. Potopite četku sat vremena u kantu ključale vode sa nekoliko kapica izbeljivača, poprskajte dršku sprejom za dezinfekciju, a zatim vratite sve na mjesto kada se osuši.

Silikonske četke obično treba da se mijenjaju rjeđe od tradicionalnih plastičnih opcija jer sadrže manje klica, a zabrinutost za životnu sredinu možete ublažiti zamjenom samo glave četkice ili odabirom alternative bez plastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije