Kuća i vrt

Sve što treba da znate o kaminima

Sve što treba da znate o kaminima
Foto: N.N. | Sve što treba da znate o kaminima

Simbol prave topline i intimnog doživljaja doma je kamin, koji je prije svega odličan način grijanja ali i izvanredan centralni motiv za uređenje dnevnog boravka.

Kamini mogu da griju ceo dom, a ne samo prostoriju u kojoj se nalaze: za ovo je neophodan poseban kotao preko kojeg će se prenositi toplota na instalirane radijatore. Savremeni kamini mogu da griju i na struju tako da za njih nije potreban dimnjak, što je naročito pogodno za vlasnike stanova gdje ga tehnički nije moguće ugraditi. 

Otvoreni ili zatvoreni

Postoje dvije vrste kamina: otvoreni i zatvoreni i najčešća dilema u vezi sa ovim je koji su efikasniji. Ovdje je svakako preporuka za zatvorene koji imaju iskorišćenost energije veću čak za 50 odsto. Oni su i praktičniji jer staklena vratanca onemogućavaju da varnice lete po tepihu i podu, kao i da se dim ispušta u zatvoreni prostor. 

Prema riječima Saše Radović, diplomiranog inženjera arhitekture, kamin je nastao kao posljedica težnje da se vatra zauzda i ukroti u kućnim uslovima, a istovremeno i omogući bezbjedno uživanje u svim njenim čarima. Naša iskonska veza sa vatrom i privrženost njenoj toplini i svjetlosti čine da kamin u prostoru uvijek izaziva posebnu pažnju, čak i kada se njegovo ognjište ne koristi često. Uz rustične zidane kamine odlično se uklapaju drvene stolice za ljuljanje, police za knjige od masiva kao i sofe sa visokim naslonima.

Kamini savremenog dizajna, gasni ili sa vještačkim plamenom lakše će se uklopiti u manje stambene jedinice i uz modernije garniture sa nižim naslonima. Područje oko i ispred kamina treba da bude čisto, neopterećeno i otvoreno kako bi se omogućio lakši protok energije ka korisnicima.

Kamini najbolje griju ako se kao gorivo koristi kvalitetno isušeno drvo koje je stajalo odloženo godinu dana, odnosno drvo koje u sebi nema više od 20 odsto vlage. Za male prostorije ili za one koje nemaju adekvatne uslove za ugradnju kamina na čvrsto gorivo, kamin na bioetanol lil kamin na električnu energiju, kao i odgovarajuća kaminska peć, mogu biti odlična rešenja.

Svaka odluka o ugradnji kamina bi trebalo da počne sa stručnom konsultacijom jer nije svaki prostor niti mjesto u prostoru pogodno za ugradnju i maksimalnu funkciju ovog grijnog tijela koji može da bude klasični zidani kamin, gasni, etanolski ili električni. Kamini sa kaminskim ložištima su veoma efektna i ekonomična grijna tijela, pa danas, ne predstavljaju samo sinonim luksuza već i realne potrebe.

Oprema za kamine nabavlja se u specijalizovanim radnjama, a najčešće su to lopatice za žar, oprema za čišćenje, zaštitna stakla, pepeljare....

Projektovanje i ugradnju kamina vrše firme koje se bave prodajom. Stručnjaci zaposleni u ovim kompanijama daće vam savjet za ugradnju, ali i za upotrebu kamina koji se po pravilu nikada ne pokrivaju zapaljivim materijalima niti se ostavljaju upaljeni dok ste van kuće. Prilikom rukovanja s vatrom trebalo bi voditi računa o bezbejdnosti djece.

(NN/lepaisrecna.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije