Kuća i vrt

Tabure kameleon u svijetu namještaja

Tabure kameleon u svijetu namještaja
Foto: N.N. | Tabure kameleon u svijetu namještaja

Kao najmanji komad namještaja za sjedenje, tabure je često zanemaren i neiskorišten dovoljno u enterijeru stanova. Pruža velike funkcionalne mogućnosti, a može biti zanimljiv detalj i akcenat u enterijeru dnevnih i spavaćih soba.

Tabure, ili u originalu otoman, je tapacirano sjedište kružnog ili pravougaonog oblika, najčešće bez leđnog naslona. Donesen je u Evropu krajem 18. vijeka iz Turske, gdje je bio glavni komad namještaja za sjedenje u domaćinstvu.

Tabure je idealan komad namještaja za male stanove, jer funkcionalno može da zamijeni drugi namještaj. Može poslužiti kao stolić za kafu, za odlaganje manjih stvari ili kao dodatno mjesto za sjedenje za stolom. Ili jednostavno kao produžetak fotelje za udobnije sjedenje. Shodno praktičnosti i prilagodljivosti taburea u enterijeru nije pravilo da su idealni samo za male prostore.

Najčešće dolaze u kompletu s pripadajućim foteljama ili sofama, a često se bira tabure koji odskače bojom i oblikom od ostatka enterijera, ali se i takav komplementaran uklapa u cijelu sliku.

Tabure je komad namještaja koji treba odabrati s ukusom i uklopiti ga pažljivo u enterijer. Pozicija i koordinacija njim po prostoru zavise od ambijenta i teme koju želite da postignete, veličine i stila sobe, kao i postojećeg namještaja.

Kada je riječ o uklapanju u sobu prema veličini, postoje dva načina - može da bude u skladu sa dimenzijama ostalog namještaja, a možete da izaberete i dramatično rješenje i u sobu unesete predimenzionirani tabure, koji će biti atraktivan detalj. Ipak, uvijek vodite računa da ne treba da bude viši od sjedalnog dijela sofe.

Dobro i pažljivo odabrani boja, dezen ili tekstura štofa mogu da razbiju monotoniju jednobojnih i dosadnih enterijera. Čvrsti tapacirani materijali, rese, šare, koža, različita platna - sve su ovo varijante u kojima se otomani danas sreću. Izgledaju veoma impozantno, pa se bojom vrlo često prilagođavaju enterijeru.

Premještanje

Točkići na tabureu mogu biti još jedno potencijalno dobro rešenje za enterijer u kojem je, zbog skromnijeg prostora, neophodno pomjerati ga. Na ovaj način otoman se lako može naći i u centralnoj zoni prostorije, ali i u uglu pored prozora. Najvažnije je odabrati i estetski pravac i funkciju, kako biste donijeli pravi izbor.

Više je više

Možete da grupišete nekoliko taburea različitih dimenzija kako biste napravili veliki sto na sredini sobe. Ovo je sjajno rješenje kada imate goste, a ako zatreba prostora za sjedenje, uvijek možete da odvojite jedan tabure.

Čuvar igračaka

Ranije su gotovo svi tapacirani taburei u sebi imali kutiju za skladištenje. Ovo bi moglo da bude sjajno rješenje za dječju sobu. Na taj način ubacite dozu boje ili šare u sobu, a igračke i ostale sitnice mališani mogu da smjeste i čuvaju u tabureu.

Kao estetska nadopuna prostoriji

Dizajneri su na vrijeme prepoznali ovaj rastući trend pa danas možete tabure pronaći u raznim bojama i materijalima. Pleteni taburei su idealni za ljubitelje prozračnih pastelnih interijera, dok se kožni odlično uklapaju u klasičnije enterijere kojima će unijeti dašak marokanskog stila. Dizajneri pronalaze svoju inspiraciju u pletivu, drvetu, neki čak i u video-igricama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije