Kuća i vrt

Ukrasne saksije od tkanina, špage i metala hit u uređenju enterijera

Ukrasne saksije od tkanina, špage i metala hit u uređenju enterijera
Foto: Ustupljena fotografija | Ukrasne saksije od tkanina, špage i metala hit u uređenju enterijera

Puno je razloga zašto volimo i treba da imamo biljke u svom domu - osvježe prostor i unesu dašak prirode koji nam toliko nedostaje, čak nam i briga oko njih postane kao mala antistresna terapija.

Zelenilo je poželjno u svakom enterijeru, a služi i kao efektna dekoracija.

Biljku i saksiju treba stilski uklopiti, kao i samu saksiju u enterijer, odnosno eksterijer, pri čemu oblik i boja prate aktuelne trendove u dizajnu.

Odnos oblika saksije i forme biljke treba da bude skladan, na primjer, biljku orezanu u vidu kugle na štapu možemo posaditi u veliku saksiju koja se sužava na vrhu, ali ne i biljku kupaste forme.

Treba postići kontrast, isto važi i kada želimo da nađemo saksiju za biljku šarenih listova, naglašenih boja i tekstura, u tom slučaju najbolje odgovaraju jednostavne jednobojne saksije. Dok se neke biljke uobičajenih boja odlično slažu uz šarene i upečatljive saksije. Pored toga, važno je da se cjelokupna kompozicija slaže uz enterijer.

Napolju je uvijek bolja saksija od prirodnog materijala (terakota, beton, kamen, drvo), jer u plastici korijen može ljeti da se pregrije, a zimi da se smrzne. Ovo posebno važi za maslinu i citruse koji u kombinaciji sa ovim materijalima daju mediteranski duh. Na tržištu se mogu naći specijalne saksije sa rezervoarom za vodu koje funkcionišu na principu samozalijevanja te su veoma praktične za vanjske biljke. Unutra, saksije mogu biti plastične - bez štete po biljku. Treba voditi računa o tome da saksija može lako da se pomjera, što je naročito važno kada biljkama treba promijeniti mjesto na zimu ili ljeto. U ovom slučaju radi se o biljkama koje ne podnose mraz i jako niske temperature, te se to odnosi najčešće na juke, palme, citruse i slično.

Pri sadnji se obično koristi "za broj veća" saksija, sa dovoljno mjesta da se biljka razvija. Međutim, biljke poput zamije uvijek sadimo u saksiju malo veću od prethodne, jer ona voli da joj bude tijesno i samo tako može da napreduje, baš kao i sanseverije.  Keramika je uvijek aktuelna, a sve popularnije su ukrasne saksije od tkanina, špage, metala, stakla… Ove sezone moderne su pastelne nijanse!

Za koju god saksiju da se odlučite, pripazite da imaju na dnu rupice za odliv viška vode, što znatno olakšava održavanje, a ukoliko nemaju, obavezno obezbijedite drenažni sloj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije