Kuća i vrt

Unikatne drvene lampe - primijenjena umjetnost talentovanih Dobojlija

Unikatne drvene lampe - primijenjena umjetnost talentovanih Dobojlija
Foto: N.N. | Unikatne drvene lampe - primijenjena umjetnost talentovanih Dobojlija

DOBOJ - Injam, madeira, adhmad, mu, puu, namu, samo su neki od naziva ukupno 14 lampi koje je dizajnirala arhitekta Lidija Petričević (30), a svojim vrijednim rukama izradio Ranko Lukić (29), te ih je dvoje mladih Dobojlija sugrađanima predstavilo u neobičnom ambijentu, na terasi Centra za kulturu i obrazovanje.

"Riječ drvo smo prevodili za svih 14 lampi na nekoliko svjetskih jezika i to su nazivi naših lampi. To je 14 riječi koje, iskreno, nekada ne mogu ni da izgovorim. Tako jednostavno, ta riječ drvo prevedena je na toliko jezika, ali opet je efektno. Radili smo kineski, japanski, maltežanski, norveški, švedski...", pojasnila je Lidija Petričević, koja se, kaže, toliko bila opteretila poslom da je lampe sanjala i usred noći ih crtala.

Šest mjeseci bilo je potrebno Petričevićevoj i Lukiću da od skice stignu do izložbenih eksponata.

"Moj posao je bio da budem za mašinama, da pravim te lampe, da shvatim kako da ih spojim, kako da ih izlakiram. Tu imamo lampe koje su stone, podne, polupodne, one meni izgledaju kao neke skulpture, tako da ne moraju ni da sijaju. One su naizgled jednostavne. Na nekima sam radio čak i po 10-15 dana", kazao je Ranko Lukić, koji je po struci mašinski tehničar.

Petričevićeva je dodala da svaki prostor može da primi jednu lampu.

"To su prosti geometrijski oblici, pravougaonici, trouglovi itd. Međutim, ako se stave pod različite uglove, ako se spajaju drugačije, onda dobijamo skulpture. Iskreno rečeno, sva sreća pa sam imala kočnicu od kolege jer sam ja zamišljala tako neke stvari koje ne znam da li bi ih iko mogao realizovati. Mi smo se sada za ovu prvu liniju bazirali samo na drvo. U pitanju je hrast, što je inače jako skupocjen materijal, tako da materijal i te kako utiče na dizajn zbog spajanja", kazala je ona.

Oduvijek je od komada drveta želio da napravi nešto ljepše, kaže za "Nezavisne" Ranko, koji je prije nego što se udružio s Lidijom samostalno izradio kolekciju lampi, a na naše pitanje da li u svojoj sobi ima ovaj predmet, odgovara:

"Imam tri-četiri lampe koje su meni favoriti, pa su mi u sobi. One moje prve lampe su bile namijenjene djeci, dok su ove daleko specifičnije od svega toga. One su bile u bojama, a ovo je sada daleko ozbiljnije", rekao je Lukić.

Dvoje kreativaca želi da svoje lampe predstavi i na svjetskoj sceni u sklopu umjetničkog projekta "Nusart".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije