Kuća i vrt

Uz pomoć zavjesa vaš dom će izgledati spektakularno

Uz pomoć zavjesa vaš dom će izgledati spektakularno
Uz pomoć zavjesa vaš dom će izgledati spektakularno

Sigurno niste znali da dobro izabrane zavjese mogu u potpunosti transformisati svaku prostoriju vašeg doma za samo nekoliko minuta. Donosimo pet modernih načina kako da uz pomoć zavjesa vašem domu date ljepši i moderniji izgled.

Crveno-bijela kombinacija

Iskoristite zavjese da biste naglasili i onaj manje naglašeni dio vašeg doma. Crveni porub na zavjesama savršeno odgovara modernim foteljama u dvije boje. Ako vam je potrebno više dnevne svjetlosti, zavjesu prebacite na jednu stranu prozora.

Dašak prirode

Zavjese do poda djeluju sofisticirano te će ublažiti strogi izgled drvenih roletni. Na karnišu zakačite trake napravljene od istog dezena kakav se nalazi i na stolicama kako biste stvorili veselu i razigranu atmosferu u prostoriji. Zelena nijansa, koja prevladava u ovoj sobi, donosi pozitivne vibracije i podsjeća na prirodu.

Drveni držači za zavjese

Ako ste dovoljno srećni da u dnevnom boravku imate prozore preko cijelog zida, zavjese moraju biti što tanje i prozračnije kako biste imali nesmetani pogled napolje. Drveni držači zavjese će uredno "pomjeriti" sa prozora te ih neće izgužvati kao što je slučaj sa svilenim trakama i špagom za paravane. U prostorijama sa većom količinom prirodne svjetlosti birajte što svjetlije zavjese, jer će one mnogo sporije izblijedjeti na suncu.

Crvena karniša

U uređenju enterijera, obično se sasvim malo pažnje posvećuje karnišama. To je velika greška, jer baš one prostoriji daju lični pečat. Visoko postavljena karniša, lakirana u crvenu boju, privući će pažnju svakome ko uđe u sobu. Zavjese su bijele i jednostavne te izgledaju savršeno u kombinaciji sa crvenim jastucima, stolicama i drugim detaljima u sobi.

Podijelite prostoriju

Zavjesama ćete na jednostavan i atraktivan način podijeliti sobu na više korisnih dijelova. Na slici, bijele zavjese odvajaju krevet od ostatka spavaće sobe. Takođe, tamnim paravanom sakrijte radni sto kada vam nije više potreban.

Ombre efekat

Isprane zavjese u boji suptilan su i elegantan način da unesete vedrinu u određenu prostoriju. Svijetlokoralna nijansa daje dašak živosti ovoj, inače neutralnoj, dnevnoj sobi. Svježe ubrano cvijeće i jastuci dodatno obogaćuju prostor dok mu zavjese u ombre stilu daju sofisticiran izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije