Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Zimsko cvijeće za ljepši enterijer

Zimsko cvijeće za ljepši enterijer
Foto: N.N. | Zimsko cvijeće za ljepši enterijer
N.N.

Tokom zimskih mjeseci mnogi domovi postaju negostoljubiva okruženja za biljke. Neke sobe su izložene propuhu, druge su previše zagrijane, vazduh je uglavnom suv, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj svjetlosti.

Ali, brojne su izdržljive biljke koje mogu preživjeti sve ove uslove, uz koje ćete uvijek imati svježe zelenilo u kojem možete uživati i usred zime. Zimske biljke, pored toga što će razveseliti vaš enterijer zelenim tonovima, oplemeniće ga i cvjetovima jarkih boja.

U slabo osvijetljenim sobama

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia često je na vrhu liste biljaka koje će preživjeti zimu, što je čini savršenim izborom ukrasne biljke. Ono što čini ovu biljku posebnom je njena izvanredna sposobnost da se uspješno razvija u prostoru s minimalnim svjetlom. Dok je ova biljka sposobna da preživi i u svjetlijim područjima, sposobna je i da se uspješno prilagodi manjku svjetla tokom zimskih mjeseci.

Paprat

Mnogim vrstama paprati ne treba puno svjetla. Međutim, iako mogu tolerisati malo svjetlosti, zahtijevaju visoku vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjetlost pa je stavite na mjesto gdje nije direktno na svjetlu, barem dio dana.

Difenbahija

Difenbahija ima lijepe, bujne i velike listove. Može rasti u slabo osvijetljenim sobama, međutim pazite da je ne zalijevate previše. Isto tako, ako soba ne prima puno prirodne svjetlosti, to možete nadomjestiti umjetnim svjetlom, odnosno postavljanjem difenbahije u blizini lampe.

U sobi izloženoj propuhu

Klivija

Ako imate sobu koja je hladna i nije izložena sunčevom svjetlu, klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli period hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cvjetova, obično u narandžastoj ili ponekad zlatnožutoj boji. Ne samo da će ova prekrasna biljka procvjetati, čak i u sobi izloženoj propuhu, nego će njene jarke boje uljepšati hladan prostor.

Krasula

Mnogo biljaka ne voli kombinacije hladnog vazduha s vrućim radijatorima u zimskim mjesecima, ali neke biljke mogu to tolerisati. Jedna od onih koje mogu preživjeti takve varijacije temperature je krasula. Ona može podnijeti blizinu otvorenog prozora u zimskim mjesecima. Takođe, ne zahtijeva puno vode, a može napredovati sa zalijevanjem jednom svake tri sedmice.

Suvi vazduh u sobi

Filadendron

Jedna od biljka koje tolerišu suv vazduh koji je tipičan za većinu domova jeste filadendron. Ovu biljku treba zalijevati samo jednom svake dvije sedmice. Uz to, uspijeva i na tamnijem mjestu u sobi.

Sukulenti

Sukulenti dolaze u širokoj lepezi boja. Njih ne treba često zalijevati. Imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže da zadrže vlagu te su vrlo prilagodljivi. Nakon ljeta vrlo dobro se mogu prilagoditi na unutrašnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu.

Lirasti fikus

Lirasti fikus treba zalijevati jednom na svake dvije sedmice tokom vegetacije, a jednom mjesečno tokom zime. Takođe, imajte na umu da voda isparava sporije u prohladnoj sobi, tako da obratite pažnju da li je soba izložena propuhu, da li je vlažno, suvo ili vruće u prostoriji.

U pretjerano zagrijanoj sobi

Kaktus

Kaktusi vole suv vazduh i toplinu. Mjesto iznad radijatora je idealno mjesto za mali kaktus. Tokom zime žive u stanju mirovanja i jednom mjesečno ih je potrebno zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za vaš prostor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije