Obrazovanje

Privatni univerziteti u RS ne objavljuju upisne kvote

Privatni univerziteti u RS ne objavljuju upisne kvote
Privatni univerziteti u RS ne objavljuju upisne kvote

BANJALUKA - Dok se za javne univerztitete u RS tačno zna broj budućih brucoša, na privatnim fakultetima to nije slučaj jer upisne kvote ne objavljuju.

Privatni univerziteti, praktično, ograničeni su samo prostornim kapacitetima, a broj studenata zavisi jedino od toga koliko studenata je spremno da plati visoke cijene školarine.

Iako privatni univerziteti u RS ne objavljuju broj slobodnih mjesta u Ministarstvu prosvjete i kulture RS tvrde da već četiri godine utvrđuju upisne kvote, ali da ti fakulteti nemaju obavezu da ih objavljuju u konkursu. S obzirom na to da se za rad privatnih visokoškolskih ustanova ne koriste budžetska sredstva, broj tih mjesta se ne utvrđuje istom odlukom kao i za javne čiji rad se finansira iz budžeta RS.

"Na privantim fakultetima svake akademske godine ostane značajan broj nepopunjenih mjesta u sklopu propisanih upisnih kvota iako postoji uvriježeno mišljenje da je pitanje upisa, pitanje prostornih kapaciteta, što svakako nije tačno", navode u resornom ministarstvu.

Nepostojanje upisnih kvota ne znači da ne postoji kvalitet i selekcija studenata, kazao Župljanin

Slobodan Župljanin, dekan Ekonomskog fakulteta na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci, kaže da je određivanje upisnih kvota za privatne visokoškolske ustanove besmislica.

"Kvote za privatne fakultete nemaju opravdanje jer student finansira svoje školovanje. Razumljivo je utvrđivanje kvote za javne univerzitete jer studente koji studiraju na njima finansiraju poreski obveznici", kazao je Župljanin i dodao da nepostojanje upisnih kvota ne znači da ne postoje kvalitet i selekcija studenata.

Komentarišući činjenicu da se za upis na fakultete na javnim univerzitetima boduje uspjeh u srednjoj školi i na prijemnom ispitu što na privatnim univerzitetima nije slučaj, Župljanin je kazao da i ovi fakulteti provjeravaju znanje brucoša.

"Nama prethodne provjere znanja i uspjeh u srednjim školama služi kao kriterijum na osnovu kojeg se opredjeljujemo kojoj grupi studenata tokom nastave treba više, a kojima manje pažnje", objasnio je Župljanin dodajući da time nijedna grupa studenata nije ni precijenjena ni potcijenjena.

Sa druge strane, Stevan Milić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kuluture RS, kaže da je krajnje vrijeme da se preispita stanje u visokom obrazovanju, kako se kvalitet studiranja i znanja ne bi dalje srozavao.

Sindikat procjenjuje da na privatnim fakultetima ima 60 odsto studenata

Sindikat procjenjuje da na privatnim fakultetima ima 60 odsto studenata što, prema njihovom mišljenju, znači da javni polako gube bitku.

"Procentualno raste broj onih koji imaju novca da plate fakultet i da se ne muče mnogo. Ogromna šteta čini se poštenoj omladini koja sjedi i uči, a zapošljavaju se oni koji preko noći završavaju privatne fakultete", zaključio je Milić.

Licenciranje i akreditacija

Unija studenata RS zatražila je da se, kroz Savjet za provođenje Povelje o unapređenju nauke, obrazovanja, uslova studiranja i ukupnih odnosa na univerzitetima u RS izvrši rangiranje svih licenciranih studijskih programa, ali i smanji broj privatnih fakulteta.

Istovremeno, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kazali su da će akreditacija visokoškolskih ustanova, javnih i privatnih, doprinijeti tome da se na njima iškoluje kvalitetan kadar u stanju da odgovori zahtjevima savremenog doba i da bude pokretač privrednog razvoja RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije