Putovanje

Bar - Savršeno utočište za vrele ljetne dane

Bar - Savršeno utočište za vrele ljetne dane
Foto: N.N. | Bar - Savršeno utočište za vrele ljetne dane

​Savršeno utočište tokom vrelih ljetnih dana je grad Bar u Crnoj Gori, koji ove sezone slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Prvenstveno zbog predivnih plaža nad kojima se uzdižu planinski predjeli, istorijskih i kulturnih znamenitosti koje čuvaju starovjekovni duh grada, ali i zbog bogatog kulturnog sadržaja koji turiste nikada ne ostavi ravnodušnim, posebno one iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Tako je Bar postao prepoznatljiv po muzičkoj manifestaciji "Ljeto sa zvijezdama", koja se i ove godine održava svakog petka u julu i avgustu na šetalištu kralja Nikole u organizaciji Turističke organizacije Bara.

I ove sezone, kao i prethodnih, sve turiste na ovoj manifestaciji, koja počinje 5. jula, zabavljaće brojne muzičke zvijezde, poput "Električnog orgazma", Rundeka, Nataše Bekvalac, Jelene Rozge i slično.

Osim toga, tokom cijele godine, a posebno u turističkoj sezoni, na ljetnim pozornicama u Baru organizuju se brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, koncerti zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave i likovne izložbe. Tako gosti u Baru, kojih god da su interesovanja i starosne dobi, lako nalaze adekvatan sadržaj za sebe.

Tu je i festival "Barski ljetopis", koji počinje 30. juna i traje do 18. avgusta, i obuhvatiće 60 programa iz domena pozorišne, muzičke, književne, likovne i filmske umjetnosti.

Ovogodišnji "Ljetopis" biće otvoren koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, koji prvi put nastupa u Baru, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Zbog atraktivnog sadržaja, svake godine grad Bar bilježi sve veći broj turista.

Prema podacima Turističke organizacije Bara, građani Bosne i Hercegovine su rado viđeni gosti, pa je tokom 2018. godine Bar posjetilo više od 20.000 građana iz BiH.

Ono što ovaj grad dodatno izdvaja od drugih na crnogorskom primorju jesu brojne aktivnosti prilagođene svačijem uzrastu, pa tako ljubitelji hedonizma u Baru mogu da očekuju krstarenje Jadranskim morem i Skadarskim jezerom.

"Turistička ponuda je upotpunjena izgradnjom panoramske rute 'Između dvije čarobne obale', duge 115 km, sa sedam vidikovaca koji su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala", navode u Turističkoj organizaciji Bar.

Pored krstarenja, Bar je poznat i po plažama o kojima priča cijeli svijet, jer se baš u ovom gradu mogu pronaći plaže za svačiji ukus, a pored atraktivnog naziva, poznate su i po svojoj ljepoti i osobenosti.

Primjera radi, pješčana plaža Murići svrstana je među sedam top plaža u Crnoj Gori, ali svojom ljepotom i prirodom diče se i Kraljičina plaža, kao i Biserna obala poznata po sitnom i raznobojnom pijesku.

Svoj odmor u Baru gosti mogu upotpuniti i raznim rekreativnim i sportskim aktivnostima kao što su jedrenje, ronjenje, sportski ribolov, posmatranje ptica, kajakarenje, biciklizam, pješačenje markiranim stazama duž Jadranskog mora i Skadarskog jezera.

Inače, na području barske opštine živi preko 40.000 stanovnika. Ova sredina poznata je po multinacionalnoj i multikonfesionalnoj strukturi stanovništva, s izgrađenim standardima tolerancije u međuljudskim odnosima.

Stoga bi se upravo definicijom "sklad ostvaren kroz različitosti", u najkraćem, mogao okarakterisati ovaj mediteranski grad u kojem kvalitetan odmor i lijep i sadržajan provod nikada ne izostaju i u kome su gosti uvijek dobrodošli.

Ponuda za svačiji džep

Barska opština ima sedam turističkih mjesta: Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha, Virpazar i Stari Bar. U ukupno 36 hotela raspolažu sa 5.600 ležajeva, a u privatnom smještaju ima preko 25.000 ležajeva. Cijena polupansiona u hotelima se po osobi kreće od 15 evra, a u privatnom od šest evra. Komplet plažnog mobilijara može se pronaći po cijeni od pet evra.

Spomenici kulture i maslina

Česte smjene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat, tako da danas u Baru postoji preko 30 spomenika kulture. Najznačajniji je Stari Bar, koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko četiri km od današnjeg Bara, smješten na velikoj stijeni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbijeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, s uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova.

Bar je poznat i po staroj maslini čije porijeklo datira od prije 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kome se nalazi zove Mirovica. Područje Bara inače ima više od sto hiljada maslinovih stabala od kojih se pravi čuveno barsko maslinovo ulje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije